Nauka i tehnologija

Želite li da Vam baterija na laptopu traje DUPLO duže?

Većina korisnika laptop računara svakodnevno se susreće sa problemom brzog pražnjenja baterije i to uglavnom onda kada je ona najpotrebnija.

Međutim, korištenje internet pretraživača Opera autonomiju baterije vašeg laptopa može povećati za čak 50 odsto.

Naime, Opera je predstavila novi mod u svom pretraživaču pod nazivom “power-saving” koji će produžiti trajanje baterije.

Najnovija verzija Opere će produžiti trajanje baterije za čak 49 odsto u odnosu na prethodnu verziju, dok će u odnosu na Google Chrome to povećanje iznositi 54 odsto.

Nažalost, Operu koristi tek dva odsto ukupnog broja korisnika interneta, ali bi ova opcija mogla da promijeni stvari.

Ikonica za “Power-saving” mod će se automatski pojaviti kada se laptop isključi sa punjača, a klikom na nju mod će biti aktiviran i trajanje baterije produženo.

Pretraživač Opera će bateriju čuvati tako što će pojednostaviti kod stranica i smanjiti nivo animacija na minimum. Takođe, smanjiće i aktivnost tabova koji rade u pozadini, kao i frejmrejt na 30 frejmova po sekundi.

Testovi su pokazali da je baterija u prosjeku trajala tri sata duže u odnosu na notebook-ove koji su koristili Google Chrome, a oni su rađeni na Lenovo X250 laptopu sa 16 GB RAM memorije. U testu je otvarano 11 najpopularnijih sajtova u različitim tabovima, svi su skrolovani po pet puta, a nakon jednog minuta se proces ponavljao sve dok se na jednom od računara ne bi ispraznila baterija.

Operu besplatno možete preuzeti OVDJE

itportal.ba

Povezani članci

Back to top button