Zdrave namirnice zbog kojih volimo jesen
Jesen donosi sezonske plodove koji su prepuni vitamina, ublažavaju stres i pune nas energijom, te tako čuvaju naš imunitet
KESTENI
JABUKA
Iako je jabuka voće koje je dostupno baš cijele godine, najukusnije su one domaće jesenske jabuke. Ako vam je svakodnevnica vrlo stresna, jabuke su sjajno voće koje je poželjno pojesti za međuobrok jer su bogate flavonoidima, magnezijem i antioksidansima. Pomažu postići bolju koncentraciju, smiruju organizam i aktiviraju metabolizam. Također, jabuke sadrže i serotonin koji je jedan od glavnih okidača postizanja boljeg raspoloženja, stoga se njima možemo adekvatno boriti protiv jesenske melankolije.
GROŽĐE
Za grožđe se kaže da je obnovitelj čitavog organizma. Sadrži fruktozu i glukozu, a obiluje i brojnim vitaminima i mineralima. Od njega radimo vino, sokove, kompot, pekmez i čaj, a jednako je idealno za sportaše, djecu, trudnice i sve ostale skupine koje više pažnje posvećuju prehrani. Još od davnina, grožđe se smatra jednim od najljekovitijih plodova, a osobito ga volimo jer ima ulogu u očuvanju srca i krvnih žila, sprječava upalne procese, usporava starenje, poboljšava san, regulira rad crijeva i čisti cijeli organizam.
BUNDEVA
Bundevu u narodu zovemo kraljicom jeseni, a njezinim blagodatima doista nema kraja. Njezina ljekovita svojstva ogledaju se ponajprije u visokoj razini antioksidansa i karotena, a bogata je i vitaminima C i E, te najvažnije, vrlo siromašna kalorijama. Ovo ukusno povrće svoju riznicu zdravlja čuva i u sjemenkama i ulju koje se izrađuje od nje. Sjemenke su veliki izbor proteina i aminokiselina, a ulje obiluje vitaminom E i kalijem.
CVEKLA
Cvekla je povrće koje se uzgaja zbog svog ljekovitog korijena. Obiluje kalcijem, željezom, kalijem i vitaminom B, a najbolji je saveznik u očuvanju imuno sistema, te regulisanju anemije i niskog krvnog pritiska. Cvekla se najčešće priprema kuhanjem, a dio je neprocjenjive jesenske zimnice.(rtl.hr)