EkonomijaVijesti iz svijeta

Zagreb: Sutra Prvi Halal Business Forum

Prvi Halal Business Forum, koji će biti održan sutra u zagrebačkom Hotelu Westin, okupit će na jednom mjestu brojne učesnike s područja trgovine, proizvodnje, usluga, finansija, IT-a, prodaje i turizma, poslovnih institucija, kao i ambasada, koji će u otvorenom razgovoru istražiti nove poslovne mogućnosti u području široke platforme saradnje, kojoj je zajednički cilj posjedovanje Halal certifikata.

– Organizator Foruma je Centar za certificiranje halal kvalitete Islamske zajednice u Hrvatskoj, koji je od svog osnivanja 2010. godine dosad u Hrvatskoj dodijelio više od 160 Halal certifikata. Većina poznatih prehrambenih brendova, kao i određeni hoteli, hotelski lanci, restorani, turističke agencije, pa čak i obrazovne ustanove i proizvođači dezinficijensa, posjeduje taj certifikat – istaknuo je doc. dr. sc. Aldin Dugonjić, rukovodilac ovog centra.

Na ovom forumu učestvovat će i predstavnici Agencije za halal certificiranje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Četiri panela

Forum će se odvijati, nakon uvodnih izlaganja, kroz četiri panela – ambasadorski, na kojem će ambasadori Malezije, Irana, Indonezije i Azerbejdžana, govoriti o najboljem pristupu i mogućnostima saradnja na njihovim tržištima, te uvjetima za investicije.

Nakon toga, slijedi panel o halal tržištu i trendovima, na kojem će biti predstavljeni predstavnici hrvatske industrije (Lukač, Mlinar, Grbić, Gec i TLK ekologija). Na panelu o povezivanju halal tržišta na području Jugoistočne Evrope govorit će predstavnici Podravke, AS Holdinga, BBI banke, Privredne komore Srbije kao i crnogorskog Udruženja za promociju i razvoj islamske ekonomije, dok će zaključni panel biti posvećen halal turizmu, na kojem će svoja iskustva podijeliti predstavnici zagrebačkog Hotela Esplanade, Zvona Cateringa, Hotela Europa Sarajevo i Termi Sveti Martin.

Na Forumu će, među ostalima, govoriti i Yunus Ete, predsjednik World Halal Summit Councila, koji je na prvom virtualnom E-Halal Expou, održanom krajem 2020. godina, ocijenio da bi vrijednost halal tržišta sa sadašnjih 2,1 triliona dolara mogla dosegnuti gotovo 3 triliona dolara već 2023. godine.

Rast halal tržišta

Vrijednost halal tržišta u EU zemljama procjenjuje se na 66 milijardi dolara, s rastom svake godine između 2 i 3 posto.

U EU se, inače, proizvodi jako velik broj halal proizvoda, kako za potrebe domaće populacije, ali istodobno jako puno za izvoz. I Hrvatska ima nekoliko takvih primjera, poput tvornice baklave blizu Zagreba, koja gotovo cjelokupnu proizvodnju izvozi na brojna tržišta, za što je jedan od bitnih izvoznih aduta bio upravo Halal certifikat, saopćio je Centar za certificiranje halal kvalitete.

Fokusirajući se na pitanja koja su najrelevantnija za današnju globalnu halal industriju, koja raste iz godinu u godinu, Halal Business Forum osmišljen je kako bi potaknuo novo razmišljanje i djelovanje, istovremeno pružajući jedinstveno mrežno okruženje za povezivanje kvalificiranih kupaca s proizvođačima i učesnicima u različitim segmentima proizvodnje i u turizmu. Istodobno, Forum bi trebao dati analizu onoga što je napravljeno i što bi trebalo napraviti, uz korištenje EU fondova.

Forum je namijenjen proizvođačkom i turističkom sektoru, distributerima, certifikacijskim tijelima, neprofitnim organizacijama, državnim institucijama, bankarskom i finansijskom sektoru.

HBF 2021 izvrsna je platforma za predstavljanje svih čelnika industrije, neprofitnih organizacija, predstavnika državnih tijela, rukovodilaca poslovnog i hotelskog menadžmenta, putničkih agencija, jedinica lokalne samouprave, univerzitetskih profesora, znanstvenih istraživača, finansijskih institucija, kupaca i trgovačkih posjetitelja, ali i informisanju o najnovijim trendovima u ovom vrlo uspješnom segmentu tržišta.

(Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button