EkonomijaKupujmo domaće i halal

Top 30 halal kompanija

Salaam Gateway, u partnerstvu sa DinarStandardom, predstavio je prvu rang listu 30 najvećih kompanija halal proizvoda sa sjedištem u zemljama članicama Organizacije islamske saradnje (OIC).

Dok zemlje OIC-a predstavljaju većinu potrošačkog tržišta halal hrane, farmaceutskih proizvoda i kozmetike vrijednog 1,595 biliona dolara, nedavni podaci DinarStandarda pokazuju da zemlje koje nisu članice OIC-a i dalje dominiraju izvozom halal proizvoda u zemlje OIC-a.

Lista ‘30 najvećih kompanija OIC halal proizvoda’ ilustruje bogatu mješavinu velikih regionalnih preduzeća koja nude jaku osnovu za zagovaranje strategija za rast halal tržišta u 57-članom trgovinskom bloku. Na rang listi su se našle kompanije iz ključnih zemalja jugoistočne Azije, južne Azije i GCC-a (države Gulfskog zaljeva), a Indonezija dominira na listi sa 15 kompanija. Malezija je na drugom mjestu sa pet kompanija, a slijede Saudijska Arabija (4) i UAE (2). Kompanije su ocjenjivane po njihovom izvozu unutar OIC-a i inicijativama na halal tržištu.

Biofarma Indonesia je na vrhu liste, dok malezijski Duopharma Biotech, indonežanski Indofood CBP Sukses Makmur i PT Paragon Technology and Innovation i Al Islami iz UAE zaokružuju listu prvih pet.

Kompanije koje proizvode halal proizvode iz jugoistočne Azije imale su najveću zastupljenost na listi, jer su iskoristile ekspanzivnu muslimansku populaciju, rastuću svijest potrošača o halalu, regionalne trgovinske veze i povoljne propise koji nadgledaju lokalnu halal industriju. Vladini propisi koji podržavaju halal certifikaciju za hranu, farmaceutske i kozmetičke proizvode, dali su vjetar u leđa kompanijama halal proizvoda, omogućavajući im da opslužuju 240 miliona muslimana, što čine ogromnu potrošačku snagu.

Kompanije GCC halal industrije također napreduju, s porastom stanovništva, rastućim vladinim inicijativama za stabilnost hrane i promocijom domaćih brendova.

Međutim, za razliku od kompanija iz halal industrije u jugoistočnoj Aziji, kompanije sa sjedištem u GCC-u prvenstveno su koncentrisane u sektoru halal hrane. Četiri saudijske kompanije za halal hranu su na rang listi, uključujući Bateel, Almarai, Savola i Americana. Maloprodajni gigant Lulu Group, uz al-Islami, potječe iz UAE.

Opažanja sugeriraju da je povećanje svijesti o halalu bilo u porastu tokom godina, posebno u jugoistočnoj Aziji. Nadalje, sve više kompanija integriše ESG standarde (okoliš, društvo, upravljanje), kao i halal, te sve to skupa predstavlja njihovu poslovnu vrijednost.

Industrija halal hrane u zemljama OIC-a prvenstveno koristi ekspanzivna i rastuća tržišta kao što su Indonezija i Saudijska Arabija. Indofood, najveća indonežanska kompanija za preradu hrane i najveći svjetski proizvođač rezanaca, zauzima treće mjesto na listi. Kompanije za preradu mesa i mliječnih proizvoda sa sjedištem u GCC-u, kao što su Savola, Almarai, Americana i al-Islami, također su našli mjesto na listi.

Farmaceutska industrija je arena sa intenzivnim znanjem u kojoj halal usklađenost zahtijeva dugoročnu posvećenost i tehničke mogućnosti.

Halal vakcine i biofarmaceutski proizvodi su dobili zamah od pandemije Covid-19, a industrija nastoji održati zamah. Iako je broj farmaceutskih kompanija u ovoj kategoriji i dalje ograničen, uočeno je nekoliko istaknutih farmaceutskih kompanija sa jakom halal usklađenošću i mogućnostima.

Biofarma, najveći proizvođač vakcina u jugoistočnoj Aziji i OIC centar izvrsnosti za halal vakcine, prednjači na rang listi. Duopharma, jedna od vodećih halal farmaceutskih kompanija u Maleziji, nalazi se na sljedećem mjestu, zbog svojih napora u pokretanju halal inovacija i širenju svijesti o halal farmaceutskim proizvodima.

Originalni OIC kozmetički brendovi također rastu, s istaknutim imenima kao što su Paragon, BeautyHaul, Victoria Care i Conatural Beauty koji se uvlače u mainstream.

Osim dobro etabliranih korporativnih kozmetičkih brendova koji se mogu pohvaliti dugom historijom, postoji i rastući trend novih lokalnih brendova koji su nedavno postigli značajan uspjeh, kao što je Somethinc, indonezijski halal beauty startup koji podržava Sequoia Capital.

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button