EkonomijaKupujmo domaće i halal

Top 30 halal kompanija

Salaam Gateway, u partnerstvu sa DinarStandardom, predstavio je prvu rang listu 30 najvećih kompanija halal proizvoda sa sjedištem u zemljama članicama Organizacije islamske saradnje (OIC).

Dok zemlje OIC-a predstavljaju većinu potrošačkog tržišta halal hrane, farmaceutskih proizvoda i kozmetike vrijednog 1,595 biliona dolara, nedavni podaci DinarStandarda pokazuju da zemlje koje nisu članice OIC-a i dalje dominiraju izvozom halal proizvoda u zemlje OIC-a.

Lista ‘30 najvećih kompanija OIC halal proizvoda’ ilustruje bogatu mješavinu velikih regionalnih preduzeća koja nude jaku osnovu za zagovaranje strategija za rast halal tržišta u 57-članom trgovinskom bloku. Na rang listi su se našle kompanije iz ključnih zemalja jugoistočne Azije, južne Azije i GCC-a (države Gulfskog zaljeva), a Indonezija dominira na listi sa 15 kompanija. Malezija je na drugom mjestu sa pet kompanija, a slijede Saudijska Arabija (4) i UAE (2). Kompanije su ocjenjivane po njihovom izvozu unutar OIC-a i inicijativama na halal tržištu.

Biofarma Indonesia je na vrhu liste, dok malezijski Duopharma Biotech, indonežanski Indofood CBP Sukses Makmur i PT Paragon Technology and Innovation i Al Islami iz UAE zaokružuju listu prvih pet.

Kompanije koje proizvode halal proizvode iz jugoistočne Azije imale su najveću zastupljenost na listi, jer su iskoristile ekspanzivnu muslimansku populaciju, rastuću svijest potrošača o halalu, regionalne trgovinske veze i povoljne propise koji nadgledaju lokalnu halal industriju. Vladini propisi koji podržavaju halal certifikaciju za hranu, farmaceutske i kozmetičke proizvode, dali su vjetar u leđa kompanijama halal proizvoda, omogućavajući im da opslužuju 240 miliona muslimana, što čine ogromnu potrošačku snagu.

Kompanije GCC halal industrije također napreduju, s porastom stanovništva, rastućim vladinim inicijativama za stabilnost hrane i promocijom domaćih brendova.

Međutim, za razliku od kompanija iz halal industrije u jugoistočnoj Aziji, kompanije sa sjedištem u GCC-u prvenstveno su koncentrisane u sektoru halal hrane. Četiri saudijske kompanije za halal hranu su na rang listi, uključujući Bateel, Almarai, Savola i Americana. Maloprodajni gigant Lulu Group, uz al-Islami, potječe iz UAE.

Opažanja sugeriraju da je povećanje svijesti o halalu bilo u porastu tokom godina, posebno u jugoistočnoj Aziji. Nadalje, sve više kompanija integriše ESG standarde (okoliš, društvo, upravljanje), kao i halal, te sve to skupa predstavlja njihovu poslovnu vrijednost.

Industrija halal hrane u zemljama OIC-a prvenstveno koristi ekspanzivna i rastuća tržišta kao što su Indonezija i Saudijska Arabija. Indofood, najveća indonežanska kompanija za preradu hrane i najveći svjetski proizvođač rezanaca, zauzima treće mjesto na listi. Kompanije za preradu mesa i mliječnih proizvoda sa sjedištem u GCC-u, kao što su Savola, Almarai, Americana i al-Islami, također su našli mjesto na listi.

Farmaceutska industrija je arena sa intenzivnim znanjem u kojoj halal usklađenost zahtijeva dugoročnu posvećenost i tehničke mogućnosti.

Halal vakcine i biofarmaceutski proizvodi su dobili zamah od pandemije Covid-19, a industrija nastoji održati zamah. Iako je broj farmaceutskih kompanija u ovoj kategoriji i dalje ograničen, uočeno je nekoliko istaknutih farmaceutskih kompanija sa jakom halal usklađenošću i mogućnostima.

Biofarma, najveći proizvođač vakcina u jugoistočnoj Aziji i OIC centar izvrsnosti za halal vakcine, prednjači na rang listi. Duopharma, jedna od vodećih halal farmaceutskih kompanija u Maleziji, nalazi se na sljedećem mjestu, zbog svojih napora u pokretanju halal inovacija i širenju svijesti o halal farmaceutskim proizvodima.

Originalni OIC kozmetički brendovi također rastu, s istaknutim imenima kao što su Paragon, BeautyHaul, Victoria Care i Conatural Beauty koji se uvlače u mainstream.

Osim dobro etabliranih korporativnih kozmetičkih brendova koji se mogu pohvaliti dugom historijom, postoji i rastući trend novih lokalnih brendova koji su nedavno postigli značajan uspjeh, kao što je Somethinc, indonezijski halal beauty startup koji podržava Sequoia Capital.

Povezani članci