Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Vjernik je vjerniku ogledalo

Vjernik je vjerniku ogledalo

Ebu Hurejre, r.a., veli da je Vjerovjesnik, a.s., rekao: „Vjernik je vjerniku ogledalo. Vjernik je vjerniku brat, izdržava ga i u njegovom odsustvu čuva.“ (El-Buhari)

Savjeti i upute:

Kada čovjek pogleda u ogledalo i vidi mrlju na svom licu, on neće kriviti i odbaciti ogledalo, već će se radovati što je ogledalo ukazalo na te mrlje kako bi ih što prije uklonio. Isto tako se trebamo radovati savjetu iskrenog prijatelja, zahvaliti mu se na tome i prihvatiti savjet, a neprijatnosti tom prilikom trebamo zanemariti, jer će nam to pomoći da spasimo i očistimo svoj nefs.
U vezi s tim je imam Ibn Tejmija, Allah mu se smilovao, rekao:

„Vjernik je vjerniku poput dvije ruke, jedna pere drugu. Postoje i mrlje koje se ne mogu oprati osim na grub način, međutim, to moramo učiniti kako bismo uživali u čistoći i njezi i pored te grubosti.“ (Medžmu'ul-fetva, 27/53)

Stoga, pravi ti je prijatelj onaj koji ti ukaže ne greške i pomogne te u onome što će ti povećati stepen kod Gospodara, koji te podsjeća na ahiret i na njegove strahove i kaznu. Međutim, onaj koji te podržava u tvojim greškama i opravdava sve tvoje postupke i sve više te udaljava od ahireta, to ti je neprijatelj.

Razmisli sa mnom o drugoj predaji ovog hadisa koji glasi: „Vjernik je vjerniku ogledalo- ako vidi na njemu neki nedostatak, on ga i popravi.“ (El-Buhari)

Zato je rečeno: „Prijatelj ti je onaj koji ti kaže istinu, a ne koji ti potvrđuje ono što govoriš.“
Kada savjetuješ i koriš svoga prijatelja, to činiš saosjećanjem i ne podržavaš ga u tome niti se ljutiš, jer podržavanje u tome sadržava sva zla i ono loše prikazuje kao lijepo, a ljutnja ispoljava prekrivene namjere kao što je poniženje i uvreda:
Pjesnik veli:
Ako si zadovoljan čovjekom,
njegove mahane nećeš primječivati
A ako se pak naljutiš na njega,
sve do jedne će na vidjelo isplivati.

Stoga, ukor i savjet popraćen saosjećanjem jača bratsku vezu, pospješuje je i očituje Poslanikov opis vjernika: „Vjernik je vjerniku ogledalo.“
Pravo ogledalo će ti pokazivati nedostatke, koje će te, kad ih vidiš kod svog brata, podstaknuti da sebe preispitaš i odstraniš eventualne greške. Zato moramo veoma pažljivo birati prijatelje i društvo kako bismo se okoristili njihovom iskrenošću i savjetima te primili od njih i okitili se onim što njih krasi, jer će nas drugi gledati kroz naše društvo.

Izvor: ”Biseri Vjerovjesnikovih uputa”
Autor: Enes Ahmed Kerzun
Za Akos.ba priredila: Samira Muratović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top