Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Više od 500 hafiza iz 25 država na najvećem takmičenju u učenju Kur’ana u Njemačkoj

Više od 500 hafiza iz 25 država na najvećem takmičenju u učenju Kur’ana u Njemačkoj

Bilo je skoro nezamislivo da će njemačka prijestolnica, Berlin biti mjesto gdje će biti održano jedno od najvećih takmičenja u učenju Kur’ana napamet u Evropi. Prema riječima predsjednika Evropskog fakulteta za humanističke znanosti, dr. Halida Hanefija, prije četrdeset godina, u Njemačkoj je bio samo jedan musliman koji je znao Kur’an napamet, a jučer je u glavnom gradu ove zemlje završeno takmičenje u učenju Kur’ana napamet, na kojem je učešće uzelo 520 hafiza iz 25 različitih zemalja.

Na takmičenju su učešće uzeli učači Kur’ana, mlađi od 35 godina iz svih njemačkih republika, a također i iz Norveške i Francuske. Oko jedne četvrtine učesnika takmičenja su oni kojima maternji jezik nije arapski, a od toga njih 12 su Nijemci, 48 su hafizi Kur’ana, učestvovalo je i 38 žena koje znaju polovinu Kur’ana napamet. Prvo mjesto osvojio je sirijski izbjeglica koji živi u njemačkom gradu Hamburgu.

Predsjednik Islamskog saveza, organizacije koja okuplja većinu džamija u Berlinu, Murad Gul, iskazao je svoje zadovoljstvo i optimizam da će proces ujedinjenja muslimana u Njemačkoj ići još dalje.

Dr. Halid Hanefi istakao je važnost i ulogu godišnjih takmičenja u učenju Kur’ana napamet u očuvanju arapskog jezika i islamske kulture i identiteta, istakavši da stalna veza muslimana sa Kur’anom je najbolja preventiva od svih oblika ekstremizma.

Kao član žirija, na takmičenju je prisustvovao i istaknuti karija i šejh egipatskih karija Ahmed Isa el-Ma’saravi, koji je pozvao muslimane u Njemačkoj da duh Kur’ana ožive u svom odnosu sa društvom i ljudima među kojima žive i djeluju.

IslamBosna.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top