Vijesti iz zemlje

Večeras počinje ljetno računanje vremena: Promjena obračuna tarifa struje

Pomjeranjem za 60 minuta unaprijed, vrijeme u 2 sata 00 minuta 00 sekundi biti računano kao 3 sata 00 minuta 00 sekundi

 

– Ljetno računanje vremena u BiH počinje večeras iza ponoći, javlja Anadolu Agency.

“U skladu sa Zakonom o računanju vremena, ljetno računanje vremena počinje u nedjelju, 29. ožujka/marta 2015. godine. Tada će, pomjeranjem za 60 minuta unaprijed, vrijeme u 2 sata 00 minuta 00 sekundi biti računano kao 3 sata 00 minuta 00 sekundi”, saopćeno je ranije iz federalnog Ministarstva rada i socijalne politike.

Ljetno računanje vremena traje do 25. oktobra. Ljetno računanje vremena uvedeno je kako bi se mogli bolje iskoristiti dugi ljetni dani. Najviše se koristi u državama koje su udaljenije od ekvatora. Primjenjuje se u 70-tak zemalja svijeta. 

Od nedjelje promjena u primjeni većih i manjih dnevnih tarifa

Elektroprivreda BiH obaviještava kupce da prelaskom na ljetno računanje vremena, u nedelju 29. marta dolazi i do promjene u primjeni većih i manjih dnevnih tarifnih stavova, odnosno perioda kada je jeftinija i skuplja električna energija.

Za domaćinstva koja posjeduju dvotarifna brojila, električna energija utrošena od ponedjeljka do subote od 14 do 17 i od 23 do 8 sati obračunavat će se prema manjoj tarifi (MT).

Nedjeljom se za ovu kategoriju potrošnje, manja tarifa primjenjuje cijeli dan.

Za ostale kupce Elektroprivrede BiH koji pripadaju kategoriji potrošnje 110 kV, 35 kV, 10 kV, ostala potrošnja na 0,4 kV i javna rasvjeta, električna energija utrošena od ponedjeljka do petka od 23 do 8 sati obračunavat će se prema manjoj tarifi (MT).

Za ove kategorije potrošnje, manja tarifa se primjenjuje subotom i nedeljom cijeli dan, saopćeno je iz Službe za komunikacije JP EPBiH.

Akos.ba/AA/FENA

 

Povezani članci

Back to top button