Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Vanjskotrgovinska komora: BiH Turskoj nudi posrnule firme koje imaju tržište

Vanjskotrgovinska komora: BiH Turskoj nudi posrnule firme koje imaju tržište

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić kazao je za bh. novinsku agenciju Patria kako je predstavnicima vanjskotrgovinske komore iz Eskisehira u Turskoj, prije dva dana u Sarajevu ponudio propale bh. firme, da za njih nađu investitore koji će u njima pokrenuti proizvodnju.

Egrlić je kazao kako je najstarijoj turskoj vanjskotrgovinskoj komori, koja okuplja oko 15.000 privrednika, ponudio novi model saradnje. Model podrazumjeva da VTK BiH prezentira konkretne posrnule firme iz BiH komori Eskisehira, a da turska komora nakon toga traži potencijalne investitore za njih, od čega će koristi imati i BiH ali i Turska.

– Fabrika boja i lakova u Višegradu nekada je radila za potrebe cijele bivše Jugoslavije, a sada ne radi. Ona ima pogone i dio infrastrukture, ali proizvodnju u njoj može pokrenuti samo neka multinacionalna kompanija iz iste branše. Mi sada trebamo da kažemo da imamo tu kompaniju, da kažemo koliko ta naša kompanija vrijedi, u kakvom je stanju, a da Turska nakon toga traži investitora koji će u nju uložiti novac, jer vanjskotrgovinska komora iz Eskisehira u svom gradu ima tri multinacionale kompanije koje se bave proizvodnjom boja i lakova – objasnio je Egrlić, piše Patria.

On dodaje da je ovaj model saradnje mnogo efikasniji od klasičnog povezivanja domaćih privrednika sa privrednicima iz drugih zemalja, iz koji se vrlo često ne izrode nikakvi poslovi.

 

nap.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top