Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Sporazum s Katarom širom otvara vrata nezaposlenim iz BiH

Sporazum s Katarom širom otvara vrata nezaposlenim iz BiH

Nedavno potpisani Sporazum o zapošljavanju između BiH i države Katar otvara vrata radnicima i nezaposlenim osobama iz naše zemlje da se zaposle u Kataru, u skladu sa radnim ponudama i potrebama za radnom snagom u ovoj državi. 

Prema procjenama Ministarstva rada Katara, ovoj državi do 2016. godine je potrebno 500.000 novih radnika. Sporazum predviđa zapošljavanje na period od godinu dana uz mogućnost produženja ugovora. Radnicima iz BiH se garantuje plata, otpremnina, prevoz iz BiH i povratak u svoju zemlju, plaćena povratna karta tokom odmora, zdravstvene usluge i smještaj. 

„Da li će poslodavci iz Katara doći u BiH i praviti intervju, ili će vršiti selekciju kandidata na osnovu priložene dokumentacije, to je do poslodavca. Međutim, nakon odabira određenih kandidata, kandidatima će biti prezentirani ugovori“, ističe Boris Pupić, glasnogovornik Agencije za rad i zapošljavanje BiH. 

Na osnovu ugovora bh. građani će odlučiti da li im odgovaraju ponuđeni uslovi rada, odnosno hoće li se opredjeliti na odlazak u Katar ili ne. Nakon što Sporazum dobije saglasnost Parlamenta BiH, Agencija će očekivati konkretne oglase od poslodavaca iz Katara, u kojem se navode potrebne kvalifikacije. No, prije toga, potrebno je da Sporazum stupi na snagu, što zavisi od Ministarstva rada države Katar, a još uvijek je neizvjesno kada će se to dogoditi. 

 

indikator.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top