Vijesti iz zemlje

Vakufska direkcija organizirala studijski boravak u Turskoj za 16 studenata FIN-a

Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH u saradnji sa Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske organizirala je šestodnevni studijski boravak za 8 studenata i 8 studentica Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu i Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću u periodu od 25.09.2022. do 01.10.2022. godine.

U okviru programa “Zamisli, otkrij, uvakufi!” studenti su imali priliku posjetiti vakufe raznovrsnih namjena kojima upravlja Generalna direkcija vakufa Republike Turske u Istanbulu i Bursi.

U stalnoj pratnji studenata bilo je osoblje iz odjela za međunarodnu saradnju na čelu sa direktoricom Aysa Eda Murat Keleş. Studenti su imali priliku uvjeriti se u unikatnost i preciznost procesa restauracije i očuvanja različitih vakufskih objekata. Također, studenti su posjetili Medicinski fakultet sa klinikama na Bezmialem Univerzitetu, potom Univerzitet Fondacije Sultan Mehmet Fatih i upoznali se sa njihovim radom.

Studenti su dana 29.09.2022. godine boravili u cjelodnevnoj posjeti gradu Bursa i upozali se sa vakufima ovog drevnog grada, posjetili orijentalni Bazar Ulu džamije, muzej islamskih tehnologija kao i multimedijalnu panoramu sa motivima iz osmanskog perioda. Džumu namaz su obavili u Velikoj Selimiya džamiji te posjetili i upoznali se sa radom druge podružnice Generalne direkcije vakufa Republike Turske. Tom prilikom studentima se obratio i zamijenik generalnog direktora gosp. Cem Aslanbay koji je objasnio značaj ovog projekta za Generalnu direkciju i saradnju sa Vakufskom direkcijom Islamske zajednice u BiH te im se zahvalio na učešću u ovom projektu i izvršio podjelu certifikata. 

Posjeta je bila dobro organizirana sa mnoštvom edukativnih sadržaja. Studenti su imali priliku da se praktično upoznaju sa ogromnim poslom koji uspješno radi Generalna direkcija vakufa Republike Turske, te da sada bolje razumiju važnost vakufa kako u Republici Turskoj tako i u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujemo se svima koji su svojim trudom i radom doprinijeli uspješnoj realizaciji projekta.

Studenti su zamolili zamjenika Generalnog direktora da se ovaj projekat nastavi i u budućnosti, kako bi i drugi studenti bili bogatiji za jedno dragocjeno i zasigurno nezaboravno iskustvo.

(Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button