Ekonomija

Uz pomoć 10 zlatnih pravila uštedićete gorivo i novac

Sa uz samo malo pažnje i razmišljanja u vožnji možete da uštedite i do 20 odsto goriva. Potrebno je samo da obratite pažnju na deset stvari dok ste za volanom automobila, i primijetićete da ste smanjili “posjete” benzinskim stanicama.

  1. Nježno s papučicom gasa Naravno da je prvo i osnovno pravilo štedljive, kao uostalom i svake druge vožnje nježno i “pametno” postupanje s papučicom gasa. Držite obrtaje u najpovoljnijem rasponu. Kada postignete željenu brzinu, prebacite u najviši mogući stepen prenosa i održavajte brzinu.
  2. Ne vozite u “leru” Pogrešno je dugo se “kotrljati” do semafora u praznom hodu. Automobil, zavisno od motora, troši od 0,5 do jedne litre goriva na sat dok pri kočenju motorom elektronika isključuje ubrizgavanje goriva u cilindre i tako praktično u tim trenucima smanjuje potrošnju na nulu.
  3. Ispraznite prtljažnik Nemojte da se vozite s nepotrebnim teretom u automobilu. Svakih 100 kg opterećenja povećava potrošnju za oko pet odsto.
  4. Isključite motor u mjestu Mnogi novi automobili danas dolaze sa sastavom start-stop koji isključuje motor dok auto stoji, čime se u gradskoj vožnji može znatno uštediti. Možete i sami isključiti automobil kad znate da ćete malo duže stajati – recimo ako vam se upravo ugasio semafor “pred nosom” .
  5. Usporite Ukoliko vozite 120 po auto-putu umjesto 140 km/h, možete smanjiti potrošnju i do 15 odsto.
  6. Uklonite nepotrebne nosače Krovne kutije izvrsno su rješenje za višak prtljaga, ali bitno povećavaju potrošnju.
  7. Vozite konstantnom brzinom. Kočenjem rasipate kinetičku energiju, a onda trošite gorivo da je ponovo “stvorite”. Sportska vožnja s mnogo naglih ubrzanja i kočenja može povećati potrošnju i do 50 odsto.
  8. Štedljivo s klima-uređajima Isključite uređaj na nižim brzinama. Oko 90 km/h višak goriva koji troši klima izjednačuje se s povećanom potrošnjom zbog otvorenih prozora, pa se na većim brzinama klima više “isplati”.
  9. Provjerite pritisak u gumama. Gume na automobilu uvijek bi trebalo da budu pod pritiskom koji je propisao proizvođač, i zbog potrošnje goriva, ali i zbog mnogih drugih razloga – od prianjanja za podlogu do ravnomjernog trošenja.
  10. Redovno održavajte automobil Najmanje troši ispravan automobil. Staro ulje, napola začepljeni filter i slični rezultati nemara odražavaju se i na potrošnju goriva. (Telegraf.rs)

Izvor :nezavisne.com

Povezani članci

Back to top button