Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Uspješno realizirano slanje pomoći djeci i stanovništvu Burkine Faso UM

Uspješno realizirano slanje pomoći djeci i stanovništvu Burkine Faso UM

Zahvaljujući pomoći i prilozima građana BiH ali i velikom zalaganju uposlenika, domaća humanitarna organizacija MFS-EMMAUS danas je isporučila humanitarni kontejner za pomoć stanovništvu afričke zemlje Burkina Faso.

Pomoć se najvećim dijelom sastoji od 1000 dječijih paketića, a koje su pakovala i pripremala djeca sa područja općine Srebrenik u organizaciji MIZ Srebrenik i volonteri Doboj Istoka, zatim školskog pribora i ruksaka, prehrambenih i higijenskih paketa, sanitarija i pločica za opremanje učionica, građevinskog materijala i poljoprivrednog alata. Jedan dio pomoći sastoji se i od odjeće i obuće koju su donirali građani u humanitarnim kontejnerima postavljenim u Tuzli, Srebreniku i Gračanici te dio odjeće koja je donacija domaćeg tržnog lanca Bingo.

Osim toga, prikupljena su novčana sredstava za stipendiranje 550 djece za školsku 2016/2017. godinu u selima Guessna i Tasage.

– Ova humanitarna akcija pokrenuta je 2014. pod nazivom „Testiraj svoju humanost – pomozi mi da i ja završim školu“, a inicijator je bila mreža partnerskih organizacija BBF (Bosna- Burkina Faso – Francuska). Zahvaljujući ovoj saradnji troje naših uposlenika je posjetilo ovu zemlju koja slovi za jednu od najsiromašnijih na svijetu i imali su priliku uvjeriti se u katastrofalne uslove življenja tamošnjeg stanovništva nakon čega se javila velka želja ali i osjećaj moralne obaveze da im se pomogne», navpde iz humanitarne organizacije MFS – EMMAUS.

U 2014. godini stipendirano je 209 djece, prošle godine broje djece se povećao na 547 i poslat je humanitarni kontejner a ove godine zajedničkim zalaganjem uz kontejner uspjeli smo prikupiti novčana sredstava koja su dovoljna za stipendiranje 550 djece što će uveliko olakšati tešku svakodnevnicu roditelja i djece za čije školovanje je potrebno samo 15 eura godišnje.

Iskreno se zahvaljujemo svima koji su učestvovali u ovoj akciji i ovim putem najavljujemo da nam je plan istu akciju realizovati i u 2017. godini, te se nadamo da ćemo obezbijediti sredstva za daljnje školovanje još većeg broja ove dječice kojima je obrazovanje jedina nada za bolju budućnost.

Dobro se boljim vraća!

http://www.mfs-emmaus.ba Facebook: MFS-EMMAUS

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top