Vijesti iz svijeta

Unija islamskih učenjaka pozvala na suprostavljenje ruskoj intervenciji u Siriji

„Islamski i arapski svijet, narodi, učenjaci i zvaničnici trebaju ustati protiv ruske intervencije u Siriji. Treba podržati nastavak narodne revolucije koja će sirijskom narodu donijeti slobodu i spas od zločinačkog režima predsjednika Bashara al-Assada“, navodi se u saopćenju  

  Unija islamskih učenjaka je objavila pisano saopćenje koje potpisuju njen predsjednik Yusuf al-Qaradawi i generalni sekretar Ali al-Qaradagi, a u kojem pozivaju islamski svijet da digne glas protiv ruske intervencije u Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

„Islamski i arapski svijet, narodi, učenjaci i zvaničnici trebaju ustati protiv ruske intervencije u Siriji. Treba podržati nastavak narodne revolucije koja će sirijskom narodu donijeti slobodu i spas od zločinačkog režima predsjednika Bashara al-Assada“, navodi se u saopćenju.

Ističući da je jedini izlaz iz sirijske krize smjena Assadovog režima, iz Unije poručuju da se umjerena sirijska opozicija treba naoružati, te tvrde da Rusija i Iran podržavaju sirijski režim pod izgovorom borbe protiv terorizma.

Iz Unije takđer pozivaju Arapsku ligu, Organizaciju islamske konferencije i cijelu međunarodnu zajednicu da pokrenu inicijativu za uspostavu zone zabrane letenja u Siriji kako bi se sirijski narod zaštitio od zračnih udara sirijskih i ruskih bombardera.

„Rješenje krize u Siriji moguće je isključivo svrgavanjem zločinca Assada sa vlasti i procesuiranjem njegovih zločina protiv čovječnosti na Međunarodnom krivičnom sudu“, tvrde iz Unije.

Aks.ba

Povezani članci

Back to top button