Kultura i obrazovanjeU Fokusu

Udruženje Svitanje u saradnji sa Prvom bošnjačkom gimnazijom i alumnistom PBG-a realizovalo projekat “Koje je zanimanje za mene?”

Profesionalna orijentacija za srednjoškolce “Koje je zanimanje za mene” inspirisana je njemačkim srednjoškolskim sistemom, uz originalan, kreativan i stručan pristup. Projekat realiziran u periodu od 14.02. do 16.02.2023.

Testiranje, savjetovanje, živa biblioteka, interaktivno kino, sajam o zanimanjima i predmetima studija, informacije o potrebama tržišta, omogućavanje  iskustva jednog radnog dana u željenim zanimanjima – neke su od aktivnosti projekta.

Uvodno predavanje na temu “Koje je zanimanje za mene” održala mr. Maksida Agić. Učenicima se obratila  pedagogica Prve bošnjačke gimnazije mr.Sabrija Mehmedović i koordinatorica projekta Emine Ašćerić – Selimović.

✍ U sklopu projekta”Koje je zanimanje za mene?” dvadeset predstavnika različitih zanimanja bilo je na usluzi učenicima Prve bošnjačke gimnazije danas.

✅ Pravnici, ljekari, programeri, poduzetnici, umjetnici, pisci, univerzitetski profesori bsportisti, psiholozi, pedagozi, lingvisti, arhitekte, žurnalista, matematičar, stomatolog, farmaceut…

✍ Ukupno stotinu šezdeset učenika koristilo je usluge projekta.

✍ Katalozi predmeta za svaki studij obezbijeđeni, kao i informacije o postojećim smjerovima, i potrebama tržišta.

🎞 Interaktivno kino sa psihologinjom Aidom Tule

✅ Testiranje uz naučno validne testove o zanimanjima, preporuke daljih testiranja i savjetovanja.

👥 Živa biblioteka iz oblasti:  psihologija, geodezija, matematika.

🏢 Dogovoreni obilasci radnih mjesta,  iskustvo jednog radnog dana u pojedinim poslovnim kompanijama.

🎥 Televizijsko snimanje obavljeno u svrhu promocije ideje – širenja projekta na sve srednje škole u BiH.

🫂 ☕ Zahvaljujemo se Prvoj bošnjačkoj gimnaziji, Alumnistima Prve bošnjačke gimnazije, Centru za istraživanje Nahla, volonterima Udruženja Svitanje, Televiziji Sarajevo i svim predstavnicima različitih zanimanja koji su danas uložili ogroman trud dok su bili na usluzi učenicima.

Posebno se zahvaljujemo direktorici i pedagogici Prve bošnjačke gimnazije na otvaranju vrata,  učenicima na  aktivnoj i dinamičnoj saradnji. Duboko smo zahvalni što postoji sluh i svijest o važnosti stručnijeg i kreativnijeg pristupa u izboru zanimanja.

Koordinatorica: Emina Ašćerić – Selimović

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button