Brak i porodicaU Fokusu

Samo za žene: Sedam potreba svakog muža

Ron Edmondson iskusni je kršćanski bračni savjetnik koji je proveo godine u radu s bračnim parovima koji su prolazili kroz krize bračnog života.

Svoje dugogodišnje iskustvo sažeo je u dva teksta koja obrađuju po 7 glavnih potreba muža i supruge. Kako piše, naučio je neka temeljna načela koja su se pojavljivala u svakom braku kojeg je pratio. “Postoje neke potrebe koje muškarci i žene donose u brak kako bi on bio što bolji”, napisao je.

Poštovanje

Ovo je pod broj jedan! Usudio bih se naglasiti da je ono potrebno u svakom trenutku. Po mom iskustvu, ako muževi kažu da nije, onda koriste drugačiju riječ! Muževi žele znati da ih njihove žene poštuju više nego bilo koju drugu osobu. Svaki muškarac osjeća snagu ovog unutarnjeg pritiska. Imamo potrebu biti uspješni barem u jednom području našeg života. Ukoliko ne možemo osjetiti poštovanje u našem domu, naći ćemo ga negdje drugdje.

Dame, želite da vas vaši muževi vole bezuvjetno. Jeste li spremne poštivati ga bezuvjetno? Vjerojatno niste uvijek jako “dražesne “. (To mogu reći na svom blogu jer se ne bih usudio reći vam to osobno – ali vi znate da je to istina.) Vaš muž vjerojatno nije uvijek dostojan poštovanja. Ali, želite li biti manje voljene kada ne dajete “najbolje” od sebe? Isto tako, niti on ne želi biti manje poštovan.

Divljenje

Muškarci žele biti poželjni svojim suprugama. Ne samo na tjelesan, već i na druge načine.

  • Jesmo li dovoljno snažni – dovoljno muževni za vas?
  • Hoćemo li ispuniti sva vaša očekivanja za jednog muškarca?

Ako naša žena uvijek komentira nekog privlačnijeg muškarca u filmovima ili uspješnijeg muškarca u svijetu, sigurno se nećemo osjećati poželjno. Kao na primjer, ako se obitelj bori sa financijama, a žena se na to žali cijelo vrijeme, muž to čuje kao “Nisam dovoljno dobar.” Najveće uvjerenje da imamo “ono što je potrebno” dolazi od naših supruga. Muževi koji ovo ne osjećaju obično će se prestati truditi.

Dame, ako je uspjeh vašeg muža srazmjeran vašoj podršci – i pokazivanju te podrške – koliko će on biti uspješan muž?

Mir i smirenost

Obično upadnem u nevolju što se ovoga tiče, no muškarci žele da njihov dom bude mjesto u kojem će se pripremiti za svijet – žele da im se omogući mjesto gdje će se opustiti. Muževi, ovo nije izgovor za lijenost! (Usput, lijenost je grijeh.) Znam da ovo može biti bolna izjava, no muževi žele da njihove žene budu njihove žene, a ne njihove majke! Također, jako je važno razumjeti da se prigovaranjem nikada ne postiže ono čemu se žena nada. Možda će se učiniti ono što ste željele, ali neće biti učinjeno sa srcem, odnosno stavom kao što ste očekivale. (Ako odgajate dječake, ovo zapamtite!)

  • Dame, je li vaš dom mjesto mira i smirenosti?
  • Neko je rekao da je žena/majka termostat kuće?
  • Ako je to istina, koliko nam je s vama udobno živjeti?

Predanost

Da, muževi žele i ovo! Žele znati da su vam na prvom mjestu. Muževi ne žele vidjeti svoje žene da gledaju druge muškarce ili ih čuti kako komentiraju koliko je divan neki drugi muškarac. Žele znati da ste vjerne samo njima. (Mogu li žene na to reći da imamo plitak i krhki ego?)

  • Dame, zna li vaš muž da vam je on broj jedan – da nijedan muškarac nikada ne može zauzeti njegovo mjesto?

Prihvaćanje/Sudjelovanje

Muževi zapravo ne traže žene koje će ih pokušavati promijeniti. Zasigurno mnogi muškarci trebaju promjenu, no vjerski način za to je kroz molitvu i proces modeliranja, promjene nas samih. Muževi također žele da njihove žene cijene njihove hobije i interese, budući da to ima veliki utjecaj na nas kao muškarce. Ne morate voljeti fudbal, ali znati da niži rezultat znači bolji rezultat je veliki plus kada dođemo kući nakon dobre igre. On ima potrebu nekome se pohvaliti. A volio bi da ste taj neko vi.

  • Dame, bi li vaš muž rekao da ste vi njegova najveća podrška?

#Biti u stanju voditi

Većina muževa želi imati vodstvo u svojim domovima, ali zapravo ne znaju kako. Žena bi trebala dozvoliti svom mužu da napravi nekoliko pogrešaka, i ne kritizirati nas kada ne možemo učiniti nešto dovoljno dobro kao što to vi možete (a znamo da to uključuje mnogo toga!). Ako se potrudimo složiti krevet, nemojte ići za nama i popravljati prekrivač (ili barem ne dozvolite da vas vidimo). Ako ustanovimo da vam ne možemo komparirati, jednostavno ćemo se prestati truditi. Pohvalite nas za ono što činimo dobro, a mi ćemo se potruditi još više da bismo vam udovoljili. Mi zaista želimo u tome uspjeti!

  • Dame, dopuštate li vašem mužu da osjeti vaše zadovoljstvo u njegovim sposobnostima vodstva?
  • Ako želite da on vodi, upitajte same sebe, jeste li spremne slijediti njegovo vodstvo?

#Emocionalni ventil

Najteži dio ostavio sam za kraj. Većina muškaraca ne zna kako funkcionirati u visokom emocionalnom naboju. Dakle, kada su naše žene uzrujane, mi paničarimo. Premještamo se u poziciju “ispravljanja” situacije, što obično bude kontraproduktivno. Kada ste emocionalno uzrujane, iz bilo kojeg razloga, i znate da on nije kriv, korisno je da mu možete dati do znanja da je s vama dvoje sve u redu, da nije nužno učinio ništa krivo, da nije njegova krivnja, i da ne treba učiniti ništa da bi to popravio.

  • Dame, je li se vaš muž ikada osjeća odgovoran za vaše emocije koje su potpuno van njegove kontrole?

Muževi, ovo je moja lista. Postoji li nešto što biste htjeli dodati?

Akos.ba

Povezani članci