Vijesti iz zemlje

Udruženje ilmijje: Svečana akademija povodom 110. godišnjice 27. septembra

Svečana akademija povodom 110. godišnjice Udruženja ilmijje Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini i premijerno izvođenje “Poeme o bosanskom bijelom šehidu” bit će održani 27. septembra u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu, s početkom u 14.00 sati.

Također, u 12.30 sati bit će proučena hatma-dova pred duše šehida na Spomen-obilježju ispred Gazi Husrev-begove medrese.

– Mi, imami ovog vremena, kroz Udruženje ilmijje radimo na projektima koji će dati doprinos Islamskoj zajednici i društvu u cjelini, nadajući se da će naša djela pamtiti, kao što mi pamtimo djela imama prije nas. Ova generacija imama je sigurno ponosna na prve, i sve ostale generacije imama, i na činjenicu da čuvaju tradiciju velikih alima, imama i muallima, njihova dostignuća i projekte – izjavio je povodom godišnjice Udruženja ilmijje predsjednik Nesib-ef. Hadžić.

“Poema o bosanskom bijelom šehidu” je nastala kao rezultat promišljanja i želje da se napiše jedna kasida o imamima koji su stekli šehadet u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu. Imajući u vidu da su sudbine imama i muallima u ratu bile različite i stravične, rodila se ideja da umjesto kaside bude napisana poema, a njen autor je prof. dr. Džemaludin Latić.

Pokrovitelj “Poeme o bosanskom bijelom šehidu” je reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović.

Neki od glumaca i izvođača poeme su Izudin Bajrović, Mustafa Isaković i hafizi Aziz Alili i Burhan Šaban. 

Ulaz za premijerno izvođenje “Poeme o bosanskom bijelom šehidu” je besplatan.

unnamed.jpg - Udruženje ilmijje: Svečana akademija povodom 110. godišnjice 27. septembra

Dan poslije, 28. septembra, u Kulturno-sportskom centru Skenderija bit će održan revijalni meč u futsalu između reprezentacije Udruženja ilmijje i reprezentacije svećenika Vrhbosanske nadbiskupije. 

Udruženje ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koje okuplja imame, muallime, uposlenike Islamske zajednice, te muderrise i profesore islamskih fakulteta, osnovano je 28. septembra 1912. godine.

(Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button