Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Izdavaštvo > U subotu promocija knjige “Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja” u Mostaru

U subotu promocija knjige “Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja” u Mostaru

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” – Gradsko društvo Mostar u subotu, 16.11.2019. godine organizuje promociju knjige autora magistra Admira Lisce –  Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja.

Promocija će se održati u multimadijalnoj sali Studentskog hotela Mostar sa početkom u 19:00 sati.

Knjiga „Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja“ bosasnkohercegovačkom stanovništvu pruža prikaz onoga ko su i šta rade Bošnjaci u dijaspori, na koji način njeguju svoje i istinsko, dok Bošnjacima u dijaspori pruža jasan znak da u matici nisu zaboravljeni, te da ljudi žele čuti i vidjeti o njihovim poduhvatima, kojima ispisuju zlatna slova u historiji kako rodne zemlje, tako i države u kojoj trenutno borave. Autor je za ovu knjigu odabrao najzanimljivije tekstove o bosanskohercegovačkoj dijaspori od Australije do Meksika, od Islanda do Portugala.

Autor je uspio sakupiti veliki broj pozitivnih priča o Bošnjacima širom svijeta, a posebno se istakla historijska nota djela, jer prije svake priče autor historijskim činjenicama daje hronološki prikaz doseljavanja Bošnjaka u neku od mnogobrojnih zemalja gdje su nalazili svoje utočište.

Autor Admir Lisica, magistar historije, prepoznao je velike i značajne poduhvate, uvidio je da se u sve većoj mjeri budi svijest Bošnjaka o nacionalnoj vrijednosti i jedinstvu, uvidio je da su Bošnjaci u dijaspori itekako vezani za domovinu, što iskazuju kroz spektar raznih aktivnosti. Biti Bošnjak u dijaspori je težak put i odluka, a autor je ovim djelom iskazao poštovanje svijetlim primjerima onih koji se na to odluče, iskazao je poštovanje i podršku onima koji ulažu značajne napore, trud i dogovor zarad većih uspjeha, te je autor ovim putem iskazao doprinos jačanju veza između Bošnjaka u Bosni i Bošnjaka u dijaspori, saopćeno je iz BZK “Preporod” – Gradsko društvo Mostar.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top