Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > U srijedu promocija knjige „Život na stiku“ novinara Dževdeta Tuzlića

U srijedu promocija knjige „Život na stiku“ novinara Dževdeta Tuzlića

Promocija će biti obogaćena, video isjčecima i fotografijama iz novinarske prakse.

Knjiga Život na stiku – 40 godina na radiju, televiziji i printanim medijima, autora Dževdeta Tuzlića, bit će promovirana u srijedu, 10. aprila u Bosanskom kulturnom centru, /Branilaca Sarajeva 24 Sarajevo/, sa početkom u 18 sati i 30 minuta.

Ove godine navršava se 40 godina profesionalnog rada bosanskohercegovačkog novinara Dževdeta Tuzlića.

Knjiga objedinjava dio opusa, sadržanog u susretima sa nekim od najeminentnijih aktera svjetske, evropske, regionalne i bosanskohercegovačke kulturne scene.

Knjiga je svojevrsno dokumentarno putovanje kroz vrijeme od sredine 70-tih do danas, koje će na promociji biti potkrijepljeno isječcima iz novina, audio i vizualnim materijalima intervjua i drugih novinarskih formi koje je ovaj svestrani novinar upražnjavao proteklih 40 godina profesionalnog bavljenja novinarstvom.

Promocija će biti obogaćena, video isjčecima i fotografijama iz novinarske prakse.

„ŽIVOT NA STIKU”, sa podnaslovom „40 godina na radiju, televiziji i printanim medijima“, presjek je višedecenijske novinarske prakse prisutne u emisijama iz kulture koje je autor radio na radiju i televiziji, te njegova pisanja u printanim medijima, odnosno u emisijama „Treća dimenzija“, Drugog programa Radio Sarajeva, na kanalima FTV i BHT1, dnevniku „Nezavisne novine“… Promotori će biti Enver Kazaz, profesor Filozofskog fakulteta Sarajevo, Boro Kontić, direktor Media centra Sarajevo, Goran Simić, pjesnik, te Mustafa Kapidžić, urednik Izdavačke kuće KULT B, koja je, uz suizdavača Planjax iz Tešnja, knjigu štampala.

Biografija 

Dževdet Tuzlić, bh.novinar rođen 03.08.1955. godine u Kotor Varošu. Gimnaziju pohađao u Banja Luci, diplomirao novinarstvo na FPN u Sarajevu.

Tokom studija volontirao u ”Našim danima” i gradskom „Sarajevo 202“, Radio Indexu i II programu Radio Beograda. Surađivao u prištinskom ”Jedinstvu”, zagrebačkom ”Oku” i „Danasu“, Radio Kopru i Radio Ljubljani.

Profesionalno na II programu Radio Sarajevu od 01. marta 1979. godine gdje je bio urednik emisije ”Treća dimenzija”.

Od 1991. godine dopisnik južnoslavenske redakcije BBC World Service. Tokom rata sarađuje na WDR-u i Deutsche Welle, praškom MF ”DNES”, BH Ekskluzivu iz Splita, Bosna Press, Euro Bosna i Nova Bosna iz Frankfurta, te reviji ”Naj” iz Beča…

Nakon rata radio kao slobodan novinar, dopisnik BBC i WDR-a, urednik OHR-ove publikacije za izbjeglice ”Povratak”, specijalnih programa OSCE-ovog Radio FERN-a. Tokom 2000. i 2001. šef dopisništva i urednik Redakcije za kulturu banjalučkih ”Nezavisnih novina”.

Krajem 2001. godine imenovan urednikom Programa za kulturu, a 2003. za odgovornog urednika Kulturno-zabavnog programa FTV-a.

Sredinom 2007. prelazi na BHT, na poziciju urednika Programa za kulturu, kada uspostavlja magazin ”Dimenzija više”.

Verificirani je trener BBC London i Media Plan Instituta Sarajevo/Lille.

Nosilac Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu za izuzetne rezultate tokom studija. Novinar godine u BiH 1983. godine, a dobitnik jugoslavenske nagrade ”7 sekretara SKOJ-a” za novinarstvo, 1984. godine, Kristalne matice i Velike povelje Matice hrvatske Mostar 2017. godine…

Sa dokumentarnim i TV emisijama učestvovao na međunarodnim TV festivalima u Crnoj Gori, Francuskoj i BiH.

Bio član Žirija Pozorišnih igara u Jajcu, MESS-a Sarajevo, za najbolju radio dramu BHR1, Književne nagrade ”Kočićevo pero”, Teatarfesta ”Petar Kočić” i Studentakog festivala Kestenburg Banja Luka, filmskih stručnih i žirija kritike FIPRESCI i FEDEORA u Makedoniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Rusiji i BiH.

Studijski boravci u Pragu, Berlinu, Lillu, Tirani, Londonu, te Sjedinjenim Američkim Državama.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top