Književni kutakVijesti iz zemlje

U Srebrenici uručena nagrada “25. novembar” Ivanu Kordiću i Dragoslavu Dedoviću

- Ovogodišnja svečanost organizirana je u Srebrenici, uz prisustvo velikog broja posjetilaca iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine

Sedmični list “Stav” šestu godinu zaredom dodjeljuje nagradu “25. novembar”, a ovogodišnji dobitnici su Ivan Kordić i Dragoslav Dedović, javlja Anadolu Agency (AA).

Dosadašnji dobitnici u kategoriji za životno djelo bili su Dževad Karahasan (2016), Irfan Horozović (2017), Abdulah Sidran (2018), Tvrtko Kulenović (2019), Halil Tikveša (2020), u kategoriji za knjigu godine Asmir Kujović (2019) i Esad Zgodić (2020) i u kategoriji za mlade pisce Ahmed Kurto (2020) i Nermin Šehić (2021).

U 2021. godini stručni žiri u oblasti “Životno djelo” odlučio je jednoglasno da nagrada pripada književniku Ivanu Kordiću. Predsjednica žirija je doc. dr. Ena Begović-Sokolija. Nagradu za “Knjigu godine”, žiri pod predsjedavanjem književnika Almira Zalihića, jednoglasno je dodijelio književniku Dragoslavu Dedoviću za knjigu poezije “Zemlja pod abažurom” (Buybook, 2021).

Visoki pokrovitelj nagrade “25. novembar” u 2021. godini je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović. Generalni sponzor dodjele nagrade “25. novembar” je BH Telecom, ponosni partner već sedmu godinu je BBI banka, a sponzor BH Pošta.

Ovogodišnja svečanost organizirana je u Srebrenici, uz prisustvo velikog broja posjetilaca iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine. Ovaj svečani dan je počeo polaganjem cvijeća i odavanjem počasti žrtvama genocida u Memorijalnom centru Potočari, a nastavio se defileom ulicama Srebrenice. Nakon puštanja državne himne ispred Doma kulture u Srebrenici, uslijedilo je i puštanje balona s državnom zastavom.

Generalni sponzor manifestacije BH Telecom prepoznao je značaj ulaganja u kulturu i obrazovanje, što su dokazali svojim kontinuiranim podržavanjem projekata širom Bosne i Hercegovine.

“BH Telecom podržava projekte iz oblasti kulture i obrazovanje, te druge korisne projekte, što potvrđuje tezu da BH Telecom kroz ovakve aktivnosti veći dio svoje dobiti kao društveno odgovorna kampanja vraća zajednici. Ovu priliku koristim da svima čestitam Dan državnosti Bosne i Hercegovine ispred BH Telecoma”, istakao je predstavnik ove kompanije Sadik Džidić.

Emina Šišić, predsjednica Uprave BBI banke, istakla je zadovoljstvo što je upravo na ovaj značajan dan u Srebrenici.

“Kao BBI banka, dajemo podršku ovakvim projektima u našoj domovini više od dvadeset godina. Naš cilj jeste da podržimo naše povratnike. Tokom 2014. godine smo osnovali svoju poslovnicu u ovom gradu, investirali smo u ovaj prostor uz podršku naših prijatelja iz Turske. Sredstva koja smo usmjerili omogućila su održivi projekat u istočnoj Bosni, nadam se da ćemo i u buduće nastaviti ovim putem”, istakla je Šišić.

S obzirom na to da visoki pokrovitelj nagrade “25. novembar” u 2021. godini Šefik Džaferović nije mogao biti prisutan zbog obilaska simboličkih mjesta koja su bitna u kulturi sjećanja u vezi s obilježavanje Dana državnosti, on se laureatima, članovima žirija, ali i generalnim sponzorima, partnerima i ostalim prisutnim u Srebrenici obratio videoporukom.

“Dan državnosti BiH, 25. novembar, predstavlja datum od najvišeg značaja kada je u pitanju država Bosna i Hercegovina. Taj dan 1943. godine, zasjedanjem ZAVNOBiH-a obnovljen je suverenitet i teritorijalni integritet BiH, čime je potvrđena multietnička priroda Bosne i Hercegovine. Temeljni dio bh. identiteta jeste kulturno i književno naslijeđe svih naroda BiH te predstavlja veoma bitan, nezamjenjiv dio identiteta BiH. Od najvećeg značaja je da Dan državnosti obilježavamo i kroz manifestacije poput dodjele ove nagrade kojima se promovira bh. književnost i kultura”, istakao je Šefik Džaferović uz čestitku svim dobitnicima nagrade “25. novembar” poimenično.

Predsjednica žirija za nagradu “25. novembar” u kategoriji za životno djelo doc. dr. Ena Begović-Sokolija pročitala je obrazloženje za nagradu književniku Ivanu Kordiću.

“Na zasjedanju održanom 22. novembra 2021. godine žiri za dodjelu nagrade jednoglasno je odlučio da se nagrada za životno djelo iz oblasti umjetnosti dodijeli književniku Ivanu Kordiću. Svoju odluku žiri temelji na ocjeni cjelokupnog književnog rada Ivan Kordića kao i njegovog značaja za književnost i kulturu u Bosni i Hercegovini. Ivan Kodrić bh. je i hrvatski pjesnik, pripovjedač, esejista i antologičar, koji je radio i kao televizijski novinar, publicist, kritičar i urednik. Bio je i član redakcije časopisa ‘Lica’, časopisa ‘Život’ te urednik u informativno-političkom programu RTV Sarajevo (…) Cijeli Kodrićev opus je jedna otvorena kuća, kako glasi naziv jedne njegove pjesme, za sve dobronamjerne i dobre čitetelje. Žiri za dodjelu jedne književne nagrade trebao bi, između ostalog, biti i poticajan za čitanje dobre književnosti, kakva je upravo Kordićeva. Dakle, u konkretnom primjeru, biti kompasom, smjerokazom za njegove pjesničke ceste kojim se nezaobilazno mora krenuti ako se želi sagledati cjelokupni pjesnički krajolik”, istakla je Begović-Sokolija.

Predsjednik žirija za nagradu “25. novembar” u kategoriji za knjigu godine Almir Zalihić objasnio je zašto je odlučeno da ovogodišnji laureat bude Dragoslav Dedović za svoju pjesničku zbirku “Zemlja pod abažurom”.

“Po mišljenju članova žirija, ova knjiga je jedinstven događaj u prostoru jezika poezije. ‘Zemlja pod abažurom’ već nas naslovom uranja u začudan i snažno dojmljiv svijet teksta iz kojeg izranjamo sa spoznajom da je postojanje svake pojedinačne ljudske egzistencije neponovljiv i jedinstven čin. Stvaralačka metoda Dragoslava Dedovića ogledalo je jednostavnosti i, reklo bi se, namjerne promatračke sporosti kojom u zbrci svijeta pronalazi red. Ovaj pjesnik ne govori o mržnji i gnjevu, da u svijetu u kojem živimo i u kojem smo živjeli ima previše uništavanje i smrti, tako da bi suvišno bilo da se i on tome pridruži”, podvukao je Zalihić.

Dobitnik nagrade u kategoriji za mladog pisca je Nermin Šehić za svoje djelo “Sveta žitija kalemova”. Kako je istakao književni kritičar i predsjednik žirija u ovoj kategoriji Hamza Ridžal, Nerminu Šehiću pripada posebno mjesto u novijoj bošnjačkoj i bh. književnosti.

“Čitanjem tek nekoliko njegovih pjesama jasno je da se radi o lirici obremenjenoj značenjima. Za njenu analizu potreban je izuzetan intelektualni napor, po čemu je blizak Thomasu Stearnsu Eliotu, koji je kazao da ima pravo biti nerazumljiv za neuke, što je stoljeće kasnije potvrdio i Šehić. Blagorodni spoj pjesničkog umijeća i erudicije koju susrećemo u Šehićevim pjesmama netipičan je za mladu bošnjačku liriku. Simbolički slojevi njegovih pjesama zahtijevaju razumijevanje intertekstualnih naslaga vješto ukomponiranih u poetski ritam”, stoji u detaljnom opisu Šehićeve poezije koji je napravio Ridžal.

S obzirom na to da zbog slabog zdravstvenog stanja Ivan Kordić nije mogao prisustvovati dodjeli nagrade, umjesto njega nagradu je preuzeo njegov sin Dinko.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button