Književni kutak

Konkurs za književnu nagradu ’25. novembar’ za mlade pisce

Ovogodišnji konkurs za mlade pisce, pod visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, otvoren je od 7. februara 2022. do 21. februara 2022, a stručni žiri, kojim u kategoriji “mladi pisci” predsjedava književni kritičar i publicista Hamza Ridžal, proglasit će pobjednika 1. marta, na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Nagradu “25. novembar” utemeljio je prije šest godina sedmični list Stav uz visoko pokroviteljstvo člana Predsjedništva BiH i partnerstvo BBI banke, a dosadašnji dobitnici iz oblasti “za životno djelo” bili su Dževad Karahasan (2016), Irfan Horozović (2017), Abdulah Sidran (2018), Tvrtko Kulenović (2019), Halil Tikveša (2020) i Ivan Kordić (2021).

Stručni žiri u 2021. godini činili su prof. dr. Fahrudin Rizvanbegović, prof. dr. Almir Bašović, književnik Almir Zalihić, prof. dr. Sead Šemsović, doc. dr. Ena Begović-Sokolija, glavni urednik časopisa Stav Filip Mursel Begović i doc. dr. Nehrudin Rebihić.

Od 2019. godine nagrada “25. novembar” dodjeljuje se i u kategorijama za knjigu godine. U 2019. godini nagrada “25. novembar” prvi put u sarajevskoj Vijećnici dodijeljena je u kategoriji “knjiga godine” književniku Asmiru Kujoviću za knjigu Nestorov pehar. Godine 2020. nagrada za knjigu godine uručena je dr. Esadu Zgodiću za trilogiju Naučnici i upravljanje državom. U 2021. godini nagrada za knjigu godine pripala je književniku Dragoslavu Dedoviću za knjigu Zemlja pod abažurom.

Jedini bosanskohercegovački sedmični list Stav u 2020. godini proširio je nagradu “25. novembar” s kategorijom “mladi pisci” te raspisao javni konkurs za najbolje neobjavljeno književno djelo (poezija, proza, drama) na bosanskom jeziku. Stručni žiri dodijelio je 2020. godine u kategoriji “mladi pisci” nagradu Ahmedu Kurti za knjigu pjesama Nebeski senat. U 2021. godini laureat nagrade za mlade pisce bio je Nermin Šehić s knjigom pjesama Ranjenik.

Ovogodišnji konkurs za mlade pisce, pod visokom pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, otvoren je od 7. februara 2022. do 21. februara 2022, a stručni žiri, kojim u kategoriji “mladi pisci” predsjedava književni kritičar i publicista Hamza Ridžal, proglasit će pobjednika 1. marta, na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Imenom nagrade i datumom proglašenja pobjednika sedmični list Stav simbolički spaja dva najvažnija datuma za državnost Bosne i Hercegovine.

– Sedmični list Stav poziva mlade pisce da pošalju svoje rukopise (poezija, proza, drama, putopis) do 21. februara 2022. na e-mail adresu redakcije Stav: urednik@stav.ba s naznakom Književna nagrada “25. novembar”.

Konkurs nije anoniman te je obavezno da se uz rukopis dostavi puno ime i prezime te kontakt (adresa, broj telefona, e-mail).

Pravo učešća imaju svi državljani Bosne i Hercegovine, kao i građani porijeklom iz Bosne i Hercegovine u domovinskim zemljama i bosanskohercegovačkoj dijaspori starosne dobi do 30 godina.

Najbolji rukopis bit će nagrađen objavom knjige u tiražu od 1.000 primjeraka.

Generalni sponzor projekta nagrade “25. novembar” za mlade pisce jeste “BH Telecom”, ponosni partner jeste BBI banka, a sponzor Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Stav.ba

Povezani članci

Back to top button