Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > U Srebrenici postavljen kamen temeljac za novo obdanište

U Srebrenici postavljen kamen temeljac za novo obdanište

Srebrenica bi do septembra ove godine trebala dobiti novo moderno obdanište, a tim povodom danas je postavljen kamen temeljac za početak građevinskih radova, koje će finansirati Vlada Republike Srbije, javlja Anadolu Agency (AA).

˝Djeca su najvažniji resurs svake države, svakog grada i mjesta. Djeca Srebrenice danas su najvažniji resurs same Srebrenice i zato mi je drago što sam danas ovdje i što smo postavili kamen temeljac, da on bude, ne samo temelj ovog obdaništa nego i temelj naše buduće saradnje˝, izjavila je srbijanska ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Mladen Grujičić, načelnik Srebrenice rekao je da je Srebreničanima neophodno pružiti bolje uslove za život i rad, te zadržati stanovništvo u ovoj opštini.

˝Shvatili smo da zaista imamo podršku za ovakvu politiku, politiku ekonomskog prosperiteta Srebrenice u svim međunarodnim krugovima i svi su iskazali opšte zadovoljstvo za ovakvu saradnju između Srba, Bošnjaka i svih onih koji žive u Srebrenici. Ovaj objekt će pokazati da nama trebaju zajedništvo, suživot, mir i poštovanje, a ova djeca zajedno idu u obdanište. Bošnjačka i srpska djeca zajedno idu u školu i to će nastaviti i u budućnosti˝, poručio je Grujičić.

Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorica UN u BiH i rezidentna predstavnica UNDP-a BiH, kazala je da UNDP ostaje i dalje na raspolaganju za sva pitanja koja doprinose boljem socio-ekonomskom razvoju Srebrenice i regije.

˝Danas smo položili kamen temeljac za budućnost ovog grada, za djecu koja će tu moći doći da provode vrijeme zajedno, da rastu zajedno, da se igraju i da se vole. Poznato je da su zdrav razvoj i rast u djetinjstvu temelji budućnosti i razvoja društva. Veoma sam sretna i zadovoljna što smo ovo postigli uz podršku i pomoć Vlade Republike Srbije i uz punu saradnju Opštine Srebrenica. UNDP će uvijek nastojati raditi u partnerstvu na ovako važnim projektima koji doprinose budućnosti˝, izjavila je Sinanoglu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Osim projekta izgradnje obdaništa, načelnik Grujičić je podsjetio da će se sredstvima Vlade Republike Srbije, ali i u saradnji s bh. entitetom Republika Srpska, te zainteresiranim ambasadama, sanirati sportski teren, lokalni putevi i infrastruktura, te formirati nacionalni park. Na ovaj bi se način, smatra on, Srebrenica ponovo svrstala u red razvijenijih mjesta.

Srbijanska vlada je na Investicijsko-razvojnoj konferenciji “Srebrenica 2015” obećala donaciju od pet miliona eura, od čega je dio podrška lokalnom budžetu, a ostatak namijenjen revitalizaciji infrastrukture i javnih objekata u ovoj opštini.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top