Vijesti iz zemlje

U Orahovici kod Bileće svečano otvorena obnovljena Bajramovića džamija

U naselju Orahovica kod Bileće danas je svečano otvorena Bajramovića džamije, koja je porušena tokom rata Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Džamija je prvobitno izgrađena 1934. godine, a porušena je prvi put tokom Drugog svjetskog rata. Ponovo je izgrađena šezdesetih godina prošlog stoljeća, a drugi put je porušena 1992. godine. Zahvaljujući angažmanu stanovnika porijeklom iz tog kraja i dobrih ljudi, džamija je na radost vjernika, danas treći put svečano otvorena.

Uz brojne goste i vjernike svečanom otvaranju džamije prisustvovao je i Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a. Salkić je u svom obraćanju kazao da se Bošnjaci moraju okupljati oko svojih zajedničkih vrijednosti, te pokazivati svoje jedinstvo i snagu, posebno u RS-u.

“Kada se okupljamo u našim mjestima gdje su počinjeni zločini nad nama, svjedočimo naše jedinstvo i odlučnost u traganju za istinom i pravdom. Danas, kada smo se okupili u ovom svečanom činu otvaranja obnovljene džamije u Orahovici, svjedočimo našem jedinstvu i snazi u ovom dobrom djelu njegovanja naše vjere i tradicije. Mi danas šaljemo poruke mira i pozivamo na zajednički život svih građana u Bosni i Hercegovini, bez obzira na vjeru i naciju”, istakao je Salkić.

Pozvao je sve građane da grade domovinu BiH sa jednakim mogućnostima i pravom za sve građane na teritoriji cijele zemlje bez obzira kako se zovu i kako se Bogu mole.

“Mi danas na području opštine Bileća potvrđujemo da svaki kamen, svaki busen, svaku dolinu, livadu, rijeku i naše more, smatramo svojom domovinom Bosnom i Hercegovinom. Tu smo zbog nas, naših ognjišta, naše djece i naše domovine Bosne i Hrecegovine. Posljednjih dana pojedinci na najprimitivniji način vrijeđaju naše islamske svetinje. Žalosno je kada neko u borbi za političku poziciju, nebirajući sredstva, dotakne moralno dno, i tako ohrabrujući radikalne pojedince da ponovo urade isto zlo kao i 1992. godine. Zato, pozivamo naše komšije pravoslavce da odbace takve izjave i da nastavimo sa izgradnjom zajedničkog života”, naveo je Salkić.

Istakao je kako je posebno zadovoljan jer su na otvaranju džamije prisustvovali i predstavnici Srpske pravoslave crkve i opštine Bileća, što pokazuje da se sve više građana distancira od štetne politike koju provodi i predstavlja jedan čovjek.

“Ezan na području Bileće, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini se učio stoljećima, a današnja obnova džamije s koje se nakon 26 godibna ponovo čuo ezan, garant je da će se ezan čuti do Sudnjeg dana u cijeloj našoj domovini, bez obzira šta misle pojedinci, koji su prolazna kategorija”, kazao je Salkić.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button