Vijesti iz zemlje

U Mostaru svečano otvorena restaurirana zgrada Ćejvan Ćehajinog mekteba

U Mostaru je danas, uz prisustvo ministra kulture i turizma Republike Turske Mehmeta Nurija Ersoya i brojnih zvanica, svečano otvorena restaurirana zgrada Ćejvan Ćehajinom mekteba, odnosno nekadašnja zgrada Karađoz-begove medrese, čiju je restauraciju finansirala Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA), javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o zgradi koja se nalazi u neposrednoj blizini Starog mosta, a koja je prije nekoliko godina data na korištenje turskom Institutu “Yunus Emre”.

Osim ministra Ersoya, svečanosti su prisustvovali i minstrica nauke i obrazovanja Federacije BiH Elvira Dilberović, predsjednik TIKA-e Serdar Cam, predsjednik Instituta “Yunus Emre” Seref Ates, direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske Adnan Ertem, muftija mostarski Salem ef. Dedović, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, predstavnici turskih organizacija u BiH i građani Mostara.

Ersoy je u svom obraćanju podsjetio kako je Osmansko carstvo na području BiH bilo prisutno oko 400 godina te kako je u tom periodu nastao veliki broj značajnih spomenika.

“Ovi spomenici predstavljaju značajan most koji povezuje prošlost sa budućnošću”, istakao je Ersoy.

Naglasio je također kako agencija TIKA od završetka rata u BiH kroz realizaciju različitih projekata pomaže u obnovi zemlje. Prema njegovim riječima, TIKA je u tom periodu realizovala više od 850 projekata, za koje je utrošeno oko 75 miliona dolara.

Osvrnuvši se i na odnose Turske i BiH, Ersoy je podvukao kako je prioritetni cilj Turske uvijek bio jedinstvo i zajedništvo BiH.

“U tom smislu, BiH želimo vidjeti u Europskoj uniji i NATO-u. Za ostvarivanje tih ciljeva potrebna je ekonomski nezavisna i jaka BiH. U kontekstu ekonomskog jačanja ove zemlje mi želimo nastaviti s našim ekonomskim programima na tom planu. Posebno u gradovima kao što je Mostar, mi želimo realizovati turističke projekte, a to možemo učini finansiranjem putem Ziraat Banke koja u ovoj zemlji ima 36 poslovnica”, rekao je Ersoy.

Federalna ministrica Dilberovic naglasila je kako je ovo jedan od projekata koji jasno ukazuje koliko su odnosi BiH i Turske iskreni i jaki. Podsjetila je kako su protokoli o saradnji čiji su potpisnici ministri obrazovanja dvije zemlje vrlo značajni za dalju saradnju.

“Naša je zadaća je da radimo na jačanju saradnje”, kazala je Dilberović.

Prisutnima se kratko obratio i ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc koji je istakao da je današnja svečanost povodom restauriranja objekta jedan od najboljih pokazatelja da BiH i Turska imaju sve bolje odnose.

Ceremonija je završena svečanim presjecanjem vrpce i dodjelom prigodnih poklona.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button