Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Otvorena vakufska stambeno-poslovna zgrada u Sarajevu vrijedna dva mil. KM

Otvorena vakufska stambeno-poslovna zgrada u Sarajevu vrijedna dva mil. KM

Stambeno-poslovna zgrada namijenjena za izdavanje u zakup na osnovu čijih prihoda će se oživljavati i unapređivati imovina Gazi Isa-begovog vakufa, osnivača grada Sarajeva, svečano je otvorena danas u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Zgradu su, između ostalih, otvorili reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, Mehmet Nuri Ersoy, turski ministar za kulturu i turizam, Adnan Ertem, generalni direktor Direkcije vakufa Republike Turske, ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc i direktor Vakufske direkcije u BiH Senaid Zaimović.

Izgrađena je na mukati Gazi Isa-begovog vakufa, odnosno parceli koja je 12. juna 1858. godine uknjižena kao vakuf Dajanli hadži Ibrahima.

Izgradnju i opremanje objekta finansirala je Generalna direkcija vakufa Republike Turske na osnovu Protokola potpisanog s Vakufskom direkcijom Islamske zajednice u BiH 2015. godine. Vrijednost projekta je preko dva miliona KM.

Stambeno-poslovna zgrada na pet etaža raspolaže sa 1.030 metara kvadratnih korisnog prostora, i to sa 16 stanova i dva poslovna prostora te 18 pripadajućih garaža i vanjskih parking mjesta.

Ministar i delegacija su ranije danas obišli i radove na Baščaršijskoj džamiji, jednoj od najstarijih džamija u Sarajevu i BiH.

Riječ je džamiji koju je sagradio hodža Durak 1528. godine, po čemu je i dobila ime, džamija Havadži Duraka ili Baščaršijska džamija. Također, delegacija je obišla starim dijelom Grada Sarajeva.

Ersoy je tokom današnjeg boravka u Sarajevu prisustvovao i svečanom otvaranju Studentskog doma Fakulteta islamskih nauka (FIN) u Sarajevu, odnosno Studentskog centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top