Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > Začepljen nosić kod beba: Uzroci, moguće posljedice i kako se boriti s tim?

Začepljen nosić kod beba: Uzroci, moguće posljedice i kako se boriti s tim?

Zašto se bebi začepi nosić?
Virusi su ubedljivo prvi na listi “zapušivača” bebinog nosa. Ima ih mnogo tipova (i podtipova), a najviše vole da se uvale u finu “bebi – sluznicu” nosa gdje se nesmetano razmnožavaju. Svi ti virusi liče jedni na druge – stvaraju sekret, koji je uglavnom bistar, “vodenast”.

Te viruse donose starije brace i seke, ali i mama i babo (naravno i brojna familija i prijatelji). Bebin imunitet je veoma oskudan, tako da veoma mala količina virusa može da začepi nosić.

Iako u samom početku izgleda potpuno bezazleno, začepljen nosić umije da se pretvori u dosadan problem, koji se ponekad može nepotrebno iskomplikovati. Većina starije djece umije sama da se izbori sa začepljenim nosem, ali bebe naprosto traže našu pomoć – teško doje, uznemirena su, ponekad loše spavaju. Zato smo odlučili da “novopočenim” roditeljima pomognemo da razumiju ovaj problem i da ga jednostavno riješe.

KOLIKO DUGO MOŽE NOSIĆ DA BUDE “BLOKIRAN”?

Do proljeća!
Sa manjim ili većim pauzama će beba imati začepljen nosić sedmicama! Zato moramo da se obučimo da “servisiramo” bebin nosić, držeći ga prohodnim i čistim.

MOŽE LI SE DESITI NEKA KOMPLIKACIJA?
Naravno, ako je nosić duže začepljen mogu se javiti posljedice – evo glavnih:
images (4)* ZAPALJENJE SREDNJEG UHA
Izvodni kanali srednjeg uha (Eustahijeve tube) otvaraju se baš na mjestu gdje se nos produžava ka grlu. Čim je dugo začepljen nos, dolazi i do začepljenja Eustahijevih tuba. A kad se one zatvore prestaje i normalno isticanje finog sekreta koji iz šupljine srednjeg uha odlazi u grlo. Čim se ovaj sekret nakupi u srednjem uhu stvaraju se idealni uslovi za razvoj bakterijske infekcije. Kada se to desi nastaje zapaljenje srednjeg uha – otitis media. Dijete je plačljivo, uznemireno, loše jede, a često vrisne tokom dojenja. Dijagnoza se postavlja isključivo otoskopskim pregledom, kada ljekar jasno vidi da li postoji zapaljenje ili ne. Pipkanje i pritiskanje uha nije put ka pravoj dijagnozi, poslije koje slijedi adekvatna i efikasna terapija.

* BOLOVI U UHU
Djeca sa začepljenim nosićem veoma često imaju bolove u uhu bez zapaljenja srednjeg uha. To se dešava zato što se često formira pritisak (naročito tokom gutanja, puhanja nosa ili brze promjene nadmorske visine) na bubne opne. Bubne opne su opremljene velikim brojem nervnih završetaka koji prenose bol, pa je ovaj fenomen veoma bolan.

Da se ovo ne bi desilo evo nekoliko savjeta za brzo i jednostavno očepljavanje nosića.
KADA I KOLIKO PUTA OČEPLJAVATI NOSIĆ KOD BEBA?
Prije svakog obroka, a nikada poslije podoja.
Razlog je jednostavan – dijete će lijepo i lahko “primiti” podoj, a “ispiranje” nosića poslije obroka može izazvati bljuckanje i povraćanje.

ČIME SE NOSIĆ ČISTI?
Kod beba nisu pogodni “sprejevi” sa fiziološkim rastvorom jer se ne može postići dobar “propir” kroz majušne nosne kanale. Zato je najbolje koristiti stari dobri fiziološki rastvor (0,9% NaCl), iako nismo protiv lijepo zapakovanih plastičnih “ampula” u kojima se nalazi fiziološki rastvor.
Tu su i “pumpice” koje pomažu da se sekret izvuče iz nosića, pa evo kako to treba obaviti.

KAKO SE NOSIĆ PRAVILNO ČISTI?
* Za svaku nozdrvu ne treba više od jednog mililitra (1ml) rastvora, a kod beba u prvom mjesecu života dovoljno je i pola mililitra. Zato nema potrebe da se izvlači više od 2 ml fiziološkog rastvora

* Ako niste sigurni da možete da “dozirate” količinu rastvora po sistemu po pola u svaku nozdrvu, odmjerite gore navedenu zapreminu (0,5 ili 1 ml) za jednu nosnicu, pa kada završite ponovo uzmite istu količinu i za preostalu nosnicu

* Glava mora biti postavljena “u stranu” jer se tako izbjegava nepotrebno slivanje veće količine rastvora niz grlo ka početnom dijelu dušnika što može izazvati nepotreban kašalj i “zagrcnjavanje” bebe.

* Dok su bebe male (u prvih par mjeseci) ovo može obaviti jedan od roditelja, ali kada bebe ojačaju obavezno je da jedan roditelj (predlažemo babo) čvrsto drži bebinu glavu dok drugi (nježnije su mame) polahko ispira nosić.

*Uvijek se ispira “gornja” nozdrva – desna kada je bebina glava okrenuta u bebinu lijevu stranu (i obrnuto). Ne treba snažno i brzo gurnuti klip šprice, već nježno i polahko

*Napravite pauzu od tridesetak sekundi između ispiranja lijeve i desne nosnice

Ako se beba zagrcne podignite je, polahko okrenite naprijed, sa glavicom polahko ukošenom na dole (ne da visi uhvaćena za noge) i sve će proći za nekoliko trenutaka

IZVLAČENJE SEKRETA PUMPICOM SA “KRUŠČICOM”

* Stisnite kruščicu i nježno uvucite mehki plastični vrh pumpice u nozdrvu. Potom otpustite pumpicu ne vadeći je iz nosića. Tek kada se završi “srk” izvucite pumpicu. Ovo potom ponovite sa drugom nozdrvom.

* Čak i minimalna količina sekreta znači bebi. Ako sekreta ima mnogo slobodno ponovite “proceduru” sve dok imate šta da izvučete.
* Bilo bi dobro da ovo obavljaju oba roditelja – lakše će se glavica držati u mirnom položaju

IZVLAČENJE SEKRETA PUMPICOM KOJA IMA “SISALJKU”

*Ovo je naročito pogodan način izvlačenja sekreta kod beba u prvih par meseci kojima “lije” nosić.

* Naizmjenično se, uz nježno “srkanje” izvuče sve što se izvući može. Posebna komora neće dozvoliti da usisate bebin sekret u vaša usta.

KAKO SE KORISTE KAPI ZA NOS?
Kapi se koriste po uputstvu ljekara, dakle ne na svoju ruku. Ne treba ih stavljati duže od četiri dana!
Kod beba je najbolje koristiti kapaljku (“pipeticu”). Nije dobro sipati kapi direktno iz bočice jer tada ne znamo koliko smo kapi stavili.
Ukapava se po jedna (najviše dvije) kapi u svaku nozdrvu, a glavica mora biti polahko zabačena u nazad, tako da dijete “gleda” u plafon.

Ovaj “servis” nosića traži mnogo strpljenja! Ponekad se mame i očevi sažale na bebe koje snažno plaču i pružaju otpror. Bolje da plaču kada im otčepljavate nosić nego da plaču zbog zapaljenja srednjeg uha. Zato strpljivo i uporno – to je jedini način da pomognete djetetu.

IZVOR: mojpedijatar.co.rs

OBRADA: Akos.bA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com