Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Adelaid Karišik za Akos.ba: Bošnjaci Makedonije uvijek vjerni Bosni!

Adelaid Karišik za Akos.ba: Bošnjaci Makedonije uvijek vjerni Bosni!

adelaid karišik

U sklopu kampanje portala Akos.ba pod nazivom “Bosna i Hercegovina – moja domovina” sa ciljem afirmacije predstojećeg  Dana državnosti Bosne i Hercegovine, antifašističke borbe naroda Bosne i Hercegovine za jedinstvenu domovinu svih njenih naroda i građana redakcija portal donosi vam niz razgovora sa našim istaknutim intelektualcima, javnim ličnostima iz raznih sfera našeg društva i dijaspore.

Razgovarao: Voloder Sanadin

U ovom tekstu možete pročitati razgovor sa Adelaidom Karišikom, aktivistom u bošnjačkom nevladinom sektoru u Makedoniji.

Akos.ba: Na koji način bošnjačka zajednica u Makedoniji obilježava bitne datume iz historije Bosne i Hercegovine?

Adelaid Karišik: Da prije svega vaše čitaoce ukratko upoznam  sa Bošnjacima iz Makedonije. Prema zadnjem popisu sprovedenom 2002 godine, na teritoriji Republike Makedonije živi 17.018 Bošnjaka, ili 0,84% od ukupnog stanovništva. Naseljeni su u nekoliko općina, Čair, Butel, Saraj, Petrovac, Studeničani, Veles, Gradsko, Zelenikovo i Dolneni. Doseljeni većinom iz Sandžaka, 50-tih godina, danas ih preko 60% živi u ruralnim sredinama. Najbrojniji su u Čairu (Skopje), a procentualno najzastupljeniji u općinama Petrovac i Dolneni.

Kada je riječ o obilježavanju bitnih datuma iz historije Bosne i Hercegovine, kod Bošnjačke zajednice u Makedoniji najvažniji datum je 28 septembar, kada je odlukom Bošnjačkog sabora 1993. godine u opkoljenom Sarajevu vraćeno povijesno ime Bošnjak.

Datum 28 septembar je u Makedoniji poznat kao Dan Bošnjaka, te je kao takav odlukom Vlade Republike Makedonije proglašen neradnim danom za pripadnike Bošnjačke etničke zajednicu.

Ovaj datum ima dugu tradiciju obilježavanja koja se tokom godina manifestovala kroz razne forme obilježavanja, od naučnih skupova do tradicionalnih načina obilježavanja.
Ono što je lijepa praksa je to što se Dan Bošnjaka (28 septembar) u Makedoniji obilježava na više mjesta u kojem žive Bošnjaci, pored Skoplja kao centralno mjesto za takve skupove, Dan Bošnjaka se obilježava i mjestima gdje su Bošnjaci većina, kao što su Ljubin, Batinci, Orizari i Lažani.

Kada je riječ o centralnoj manifestaciji u Skoplju, mislim da fali malo veće organizacije, kohezije i suradnje između nas Bošnjaka iz različnih dijelova društvenog života, od političkog do nevladinog kako bi na taj dan pokazali jedinstvo i snagu i kako bi izbjegli moguće zloupotrebe tog datuma za dnevno političke svrhe.

Akos.ba: Kako Bošnjaci u Makedoniju čuvaju svoju tradiciju i kulturu i da li imaju dovoljnu podršku matice?

Adelaid Karišik: Ono na šta mi Bošnjaci iz Makedonije možemo biti ponosni je to da smo u Makedoniji uspjeli sačuvati svoju tradiciju, kulturu, maternji bosanski jezik i pored raznih uticaja i pritiska sa različitih strana i sve to uz malo podrške matice Bosne i Hercegovine.

Teško je bilo u tuđoj zemlji očuvati svoju tradiciju, kulturu, običaje,  međutim Bošnjaci su uspjeli većim dijelom kroz organizovanje raznih manifestacija u duhu bošnjačke tradicije prenijeti svojim naraštajima dio svoje tradicije. Kasnije kroz institucije sistema preko raznih nevladinih organizacija i kulturno umjetničkih društava su uspjeli da sve to ozvaniče, institucionalizuju.

Ono na šta smo posebno ponosni jeste da je od ove školske godine nastava na Bosanskom jeziku zastupljena u mjestima gdje žive Bošnjaci. Po prvi put će Bosanski jezik biti dio redovne nastave, a  do sad je bio realizovan kroz eksperimentalnu nastavu.

U zadnje vrijeme svjedočimo čestim susretima zvaničnika na državnom nivou što je dalo rezultate, pa građani Makedonije i BiH mogu putovati ličnim kartama. Takvi potezi mogu samo doprinijeti boljoj suradnji, međutim nama kao Bošnjacima Makedonije fali podrške na svim nivoima, od političkog preko kulturnog do civilnog sektora.

Bosna i Hercegovina se mora više zainteresirati za svoje Bošnjake u Makedoniji, podrške od matice nikad dovoljno.

Usput je i ovaj intervju poziv svima onima koji ovo čitaju da se malo više zainteresuju za Bošnjake u Makedoniji i da zajedno pronađemo načine komunikacije i suradnje.

Akos.ba: Vaša poruka za čitaoce portala Akos.ba u povodu 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Adelaid Karišik: Bošnjaci iz Bosne ne smiju zaboraviti da ih Bošnjaci iz Makedonije nisu zaboravili!

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top