Vijesti iz zemlje

U Jajcu počinje XV Festival duhovne poezije i muzike “Plivske omahe 2022”

Izložbom Kaligrafije Abdulhaka Hadžimejlića i Elvedine Hebib, u subotu je u Jajcu počeo XV Festival duhovne poezije i muzike „Plivske omahe – bosanskohercegovačko višeglasje“  manifestacija koja se u Jajcu održava od 2007. godine.

 Ovaj svojevrsni poetski kliktaj  još jedan je kulturni događaj kojim se okiti kraljevski grad Jajce. Ovogodišnje, petnaesto izdanje, održat će se u periodu od 7. do 15.5.2022. godine.

 Festival Plivske omahe je manifestacija zasnovana na ideji poticanja i promovisanja suživota različitih vjerskih i nacionalnih zajednica i kroz kulturološki dijalog, koji kroz duhovnu muziku, folklor, običaje, književne i muzičke večeri, izložbe, promocije književnog stvaralaštva i okrugle stolove, evocira građansku svijest u našem društvu s posebnim akcentom na upoznavanje mlađih naraštaja s bogatstvom različitosti.

 Festival duhovne poezije i muzike „Plivske omahe“ – bosanskohercegovačko višeglasje tokom svog trajanja u Jajcu okuplja najpoznatije pisce, pjesnike, likovne umjetnike, eminentne i poznate osobe iz vjerskog i duhovnog života svih konfesija u BiH, te najpoznatije horove i zborove koji u svom repertoaru gaje i izvode duhovnu glazbu.

Dom kulture Jajce ovu značajnu kulturnu manifestaciju organizuje u saradnji s vjerskim i kulturnim institucijama iz Jajca uz svesrdnu podršku Općine Jajce i Ministarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK/KSB.

Ono što je potrebno posebno naglasiti je to da je manifestacija „Plivske omahe“, bosanskohercegovačko, jedinstvena u Bosni i Hercegovini, te ista na najadekvatniji način oslikava međureligijsku saradnju, koja je na području općine Jajce na jednom veoma zavidnom nivou.

Svečano otvaranje Festivala bit će upriličeno u subotu, 7.5.2022. godine u 12:00 sati na platou Doma kulture.

Drevni običaj

Naziv manifestacije je inspirisan narodnom mitologijom i običajima Đurđevdana.Uvečer, uoči Đurđevdana, u većini krajeva Bosne, skupljala se „omaha”, vodena pjena sa slapova ili vodeničkih kola, a ponegdje se voda donosila s izvora.

Djevojke su, također, dan uoči Đurđeva, brale miloduh, kojeg bi navečer stavile uprikupljenu “omahu” i na Đurđev, u zoru, tom vodom prale tijelo i lice. No, kod mladića je postojao običaj da kradu miloduh od djevojaka, odnosno da pokušavaju krasti, jer su djevojke, opet, organizirale svojevrsne straže.

Plivska omaha

Omaha je voda koju je prskao mlinski kamen. Osim što se smatralo da „omaha“ ima estetsku funkciju, vjerovalo se da ona poboljšava i zdravlje osobe koja se njom okupa ili umije.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button