Vijesti iz zemlje

MIZ Jajce: Trideseta godišnjica zločina nad stanovnicima Čerkazivića i Ljoljića

Nad stanovnicima Čerkazivića i Ljoljića, mjesta nedaleko od Jezera, 10. septembra 1992. godine počinjen je zločin; strijeljano je 23 Bošnjaka.

Kako zločin i zločinci ne poznaju granice dokazano je i u ovom slučaju kada su zajedno ubijeni muškarci, žene, roditelji i djeca. 

Kako se zločin ne može sakriti pokazalo se i u ovom slučaju, jer je nekoliko osoba preživjelo ove strašne trenutke i svjedoci su dešavanja na tim prostorima 1992. godine.

Prema riječima preživjelih ovaj zločin se dogodio nakon što je poginuo srpski vojnik Rade Savić. U selu je obavljena sahrana kojoj je prisustvovalo i nekoliko muslimana koji su bili u zatočeništvu u Ljoljićima.

Nakon sahrane, u večernjim satima, srpski vojnici su ušli u kuću u kojoj su boravili muslimani i poveli su ih do mjesta Draganovac, a zatim na brutalan način ubili.

Važno je napomenuti da za ovaj zločin još niko nije procesuiran niti osuđen.

Trideseta godišnjica ovog zločina danas je obilježena je u mjestima Čerkazovići i Ljoljići.
Tužnoj godišnjici i prisjećanju na zločin i

stradale prisustvovali su mještani ova dva mjesta, a vjerski program ovom prilikom predvodili su glavni imam MIZ Jajce, Zehrudin-ef. Hadžić, šejh Ramiz-ef. Bećirović i imam džemata Šipovo, Sadik-ef. Đulabić.

Zehrudin-ef. Hadžić je u svom obraćanju naglasio značaj kulture sjećanja za odgoj i obrazovanje budućih generacija.

– Mi ne možemo vratiti naše najmilije, žrtve zločina, šehide, ali ono što možemo jeste da ih se sjećamo, učimo Fatihe i radimo dobra djela pri njihove duše. Posebno ono što možemo uraditi jeste da odgojimo našu djecu i buduće generacije, na način da neće nikada dozvoliti ono što smo mi, da budu žrtve zločina i da na svakom koraku uče Fatihe šehidima, nego da se odlikuju osobinama gazija, odvažnih, pametnih i dobrih komšija. Posebno da nikada ne budu žrtve zločina, a ni dželati jer nas islam uči da budemo u miru sa drugima i širimo mir – poručio je efendija Hadžić, navedeno je na zvaničnoj web-stranici MIZ Jajce.

Povezani članci

Back to top button