Moja putovanja

Ovo jezero je turistička atrakcija u Austriji i Mađarskoj

Nalazi se na granici dvije zemlje

Nežidersko jezero se nalazi u Austriji, u na granici sa Mađarskom. Smješteno je na 115 metara nadmorske visine, dugo je 36, a široko od 6 do 14 kilometara. Najvećim dijelom leži u Gradišću u Austrij. Jezero je blago slano, i tokom ljeta voda dostiže temperaturu do 30 stepeni celzijusa. Tokom zime voda se zamrzava, i jezero se pretvara u plohu za klizače i zaljubljenike u zimske čarolije.

Pixabay
 

Dobilo je ime  po austrijskom gradiću Nežideru, a nastalo je prije više miliona godina kao posljedica tektonskih poremećaja. Prosječna dubina u jezeru iznosi 1, 8 metara, a u njemu živi veliki broj raznih vrsta riba, poput štuka i sabljarka. Tu su i razne ptice. Kao što su bijela roda, čaplja danguba, orao, sivonoga guska i druge. Veći dio jezera okružen je trskom, a mogu se naći i orhideje, perunike i druge vrste biljaka.

Pixabay
 

Biolozi su još sredinom prošlog vijeka bili oduševljeni raznolikošću vrsta biljaka i životinja koje borave u dolini jezera, i u samoj vodi. Konačno se 1991. godine nacionalni park Neusiedler See spojio sa parkom Ferto-Hansag.

Pixabay
 

Okruženo brojnim naseljima, i tragovima davne i mlađe prošlosti. Tako se oko njega nalaze palate i vile iz osamnaestog i devetnaestog vijeka. Ovaj predivni pejzaž nudi posjetiocima uživanje. Posjetioci mogu da se kupaju, da se bave jedrenjem i drugim sportovima u vodi. Simbioza prirode i uređenog odmarališta učiniće da svi gosti uživaju u ovom jedinstvenom fenomenu. Zbog toga je Nežidersko jezero idealna destinacija za putovanje.(24sedam.rs)

akos.ba

 

Povezani članci

Back to top button