Kolumne i intervjuiU Fokusu

Lejla Kasum: Budimo obrazovane, uspješne i ponosne Bošnjakinje

Lejla Kasum je primjer mlade, ambiciozne  i uspješne osobe.  Članica je Savjeta  glavnog  imama i predstavnica za medije MIZ Jajce. Lejla je svršenica Elči Ibrahim-pašine  medrese u Travniku, student je  Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu.

O medresi, fakultetu  i aktivnostima u MIZ Jajce govorila je za naš portal Akos.ba

Nalazimo se u mubarek mjesecu. Kako provodiš ove mubarek dane? 

Nalazimo se u najodabranijem mjesecu u godini, za nas, muslimane. Vrlo često volim reći da je svaki ramazanski dan priča za sebe, tako i svaki ramazan ostavlja baška uspomene u životu svakog muslimana i muslimanke. Ovogodišnji ramazan provodim odvojena od porodice i rodnog grada, u studentskoj i interaktivno-radnoj atmosferi. Nekako, ono što sam mogla i da zapazim u ovoj prvoj trećini mubarek nam gosta, svi nastojimo na jedan način da nadoknadimo sve ono propušteno, u prethodne dvije godine.

Sarajevom vlada poseban hal! Mnogo je aktivnosti, druženja, ibadetskih obreda, koje ponovo, hvala Milostivom, možemo da realizujemo, na nivou svih organizacijskih jedinica Islamske zajednice, bez bilo kakvih ograničenja i prevencija. Ove godine, javlja nam se osjet starih ramazana, što je potpuno osvježenje. U konačnici, svaki ramazan je isplaniran za jednog vjernika i vjernicu. Sve uređeno, određeno, a opet slobodno.

Nastojim da uspostavim potpuni doživljaj i smiraj, u svakom segmentu, uspostavljajući korelaciju između ramazanskih i svakodnevnih aktivnosti, pri čemu, naravno, akcenat je na ibadetu. Za svaku mislimanku i svakog muslimana, mjesec ramazan je mjesec nade i dove, mjesec milosti za budućnost oba svijeta. Kao što na početku rekoh, svaki je poseban za sebe.

Koliko medresa utječe na odgoj čovjeka?

Prva poruka sadržana u riječima Uzvišenog, a upućena čovjeku jeste ”uči, čitaj u ime tvoga Gospodara koji stvara”. (El-‘Alek, 1) 

Od izuzetne važnosti je obrazovanje, nas Bošnjaka, kao i usmjeravanje mlađih naraštaja na što kvalitetnija znanja, ali mnogo je bitnije da to bude u ime Allaha, jer tek će tada naše obrazovanje i naš odgoj donijeti dobro, kako nama pojedinačno, tako našoj društvenoj zajednici u cjelini. Medresa je upravo škola koja sva svoja znanja otpočinje znanjem spoznaje Jednog, Jedinog, Stvoritelja svega.

Sigurno je da ono što odgojno-obrazovni proces u Medresi nudi, ne nudi niti jedna druga škola. Koncept i odgojne i obrazovne ustanove, uz internatski smještaj, kakav je uspostavljen u našim medresama, zasigurno je recept za uspješne ljude, ljude koji će biti nakon četverogodišnjeg obrazovanja, spremni odgovoriti na sve nedoumice koje im život servira. Kroz školovanje i odgajanje u Medresi, stekla sam vrline i vrijednosti koje su danas izuzetno oskudne, u pogledu na ostale srednjoškolske ustanove, tako da sa ponosom ističem svoju srednju školu i sve ono što mi je ona poklonila. Jednostavno, po završetku medrese, dobijate jednu novu, veliku porodicu i poznanstva diljem domovine, a i šire. Naše medrese odgajaju buduće generacije, nosioce i predvodnike naše domovine, Bosne i Hercegovine. Hvala Milostivom, danas svi svršenici medresa počaščeni su privilegijom da mogu upisati bilo koji fakultet u zemlji i inostranstvu shodno pokazanom znanju u srednjoj školi. Da zaključimo, medresa je srednjoškolska ustanova, odgojna i obrazovna, koja nosi epitet posebnosti u svakom pogledu.

Znamo da će u hladu Arša na Sudnjem danu, kada drugog hlada ne bude, među sedam odabranih kategorija biti oni koju svoju mladost provedu u pokornosti, odanosti Allahu. Kako mlad insan danas u ovom vaktu raznih iskušenja da sačuva svoju mladost? Kako da bude ustrajan, jer ustrajnost je glavni problem kod mladih ljudi?

Svjedoci smo različitih trendova današnjice, nažalost najčešće lošeg i negativnog karaktera koji su zastupljeni kod mladih ljudi. Samo vrijeme u kojem odrastamo i živimo, vrijeme je tzv. „brzog života i tehnologije“, a samim tim i stalnih iskušenja. Nedostatak razumijevanja njihovih potreba, ograničena mogućnost za napredovanje i djelovanje, strah i ograničenost od iznošenje vlastitog stava i mišljenja samo su neke od prepreka sa kojima se suočavaju mladi današnjice. Vjerujem da sve mlade osobe, čiji su životi na temeljima vjere sagrađeni, pronađu način i recept za odupiranje raznoraznim iskušenjima današnjeg doba. Smatram da svaki put, kada se mlada osoba ili grupa mladih zaokupira nekim dobrim poslom, projektom ili realizacijom aktivnosti, da to dobrim udjelom doprinosi njenom zdravom razvoju i odgoju. Ustrajnost je nešto što mi sami kod sebe razvijamo, njegujemo, ali zasigurno je da će svaka mlada osoba nakon što dobije motivaciju i podršku razviti ustrajnost i dobiti ljubav spram dotičnog posla/djela.

Najčešće svi pronalazimo izgovore, kako odrasli tako i sami mladi u svakodnevnim dešavanjima, stanju i problemima države, društva, u tome kako je nešto nemoguće uraditi, a ni pokušali nismo. Mi mladi, trebamo i u obavezi smo biti pokretači, incijatori, revolucionari aktivnosti, projekata, procesa, ali uz pomoć naše okoline, naših predvodnika. Danas, Islamska zajednica je institucija koja na raznorazne načine i široke ruke pruža priliku mladim osobama, svima onima koji žele da aktivno sudjeluju i doprinose u vjerskim i društvenim segmentima naših života. Rad s mladima predstavlja okosnicu misijskog djelovanja i važan segment cjelokupnog rada Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Tako da, zasigurno mogu potvrditi da svaka osoba koja želi da aktivno djeluje, ustrajna bude i pozitivno doprinosi, ima pruženi prostor i sredstva. Do nas je, koji ćemo put odabrati!

Mladi većinom govore da nemaju vremena i mnoge druge razloge,  kako ti sve uskladiš?

Upravo ovdje dolazi do izražaja koncept medrese koji usvojite, način raspodjele aktivnosti i obaveza, način iskorištavanja vremena. Jako mlada sam počela da aktivno djelujem pri Medžlisu IZ Jajce, još sa nekih 17 godina, dok sam bila u medresi, na poziciji muallime. Ono po čemu Medžlis Jajce i jeste  poseban, to je prostor i sredstva koja ova institucija pruža mladim osobama. Vremenom kako sam mijenjala pozicije i pristupila administraciji, mijenjao se obim obaveza.

Posao zaposlenih u jednom medžlisu obaveza je, dužnost i način života, na usluzi 0-24h svima onima kojima je naša pomoć potrebna. Ali, kada insan radi dobra djela, od kojih on ima osjećaj zadovoljstva a od kojih ima koristi i njegova okolina, onda ništa nije nemoguće niti zamorno. Danas, dosta je obaveza i na polju studija i u okviru Islamske zajednice, dosta aktivnosti koje se nekada i isprepliću, ali sve ono što čovjek radi iskreno i iz ljubavi, ne može ostati neobavljeno niti zanemareno. Mladi nažalost, sve češće izbjegavaju bilo kakvu dodatnu obavezu mimo onoga što “moraju”. Mišljenja sam da svako ko želi i odluči se na rad, pronađe način!

Koje su ramazanske aktivnosti MIZ Jajce? 

Medžlis Jajce svakog ramazana, pa i za vrijeme pandemije Covid virusa, ostvaruje potpuni doživljaj i duh mjeseca ramazana. U orotekle dvije godine većina aktivnosti se odvijala u online verziji. Ove godine Medžlis Jajce nastoji da ispuni i realizuje mnogobrojne aktivnosti. Pored onih uobičajenih, ibadetskih koje svaki medžlis realizuje, mi nastojimo uvijek odskočiti i biti inovativni. Početak ramazana smo označili predramazanskim koncertom “Zijaret srcu”, čiji su izvođači bili hfz. Aziz Alili, Mustafa Isaković i Zejd Šoto sa orkestrom. Poruka koju nosimo kao institucija ovaj ramazan jeste “Zajedno u dobru!” Kao posebnu inovaciju ove godine, u nekoliko naših džemata organizuju se posebne centralne ramazanske večeri, gdje nastupa hor našeg Medžlisa uz predavanje i druženje kako džematlija tako i raznih gostiju.

Pored humanitarnog dijela koji se realizuje u saradnji sa Uredom za društvenu brigu Rijaseta IZ, Medžlis Jajce posebnu pažnju posvećuje povratničkim džematima i njihovim džematlijama. Drago mi je da mogu da istaknem da smo uspješno realizovali Noć mladih MIZ Jajce koja se realizovana 5. dana ramazana/6. aprila, gdje je prisustvovalo oko 130 mladih osoba na zajedničkom iftaru i druženju, a isto tako da najavim i Noć žena MIZ Jajce koja će biti realizovana 28. noć mjeseca ramazana/29. aprila. Pripreme su već uveliko otpočele, gdje također očekujemo posebne gošće, u velikom broju. Nastojimo biti stalno u dobru i sa drugima podijeliti radost mubarek mjeseca ramazana!

Kako motivisati mlade ljude da rade na općem dobru u svom džematu i svojoj lokalnoj zajednici?

Smatram da je početak najvažniji, taj pristup i prva slika koja se stvori u našim umovima. Kada imamo neku novu aktivnost, sa novim članovima nastojim da na neki najednostavniji način, dočaram i približim samu svrhu i osjećaj zadovoljstva u činjenju dobra, ne bi li to bila motivacija i početak.

Danas, hvala Bogu imamo sve više mladih aktivista koji su tu, aktivni i inspirativni. Sigurna sam da kada jednom učinimo nešto dobro, korisno i osjetimo se korisnim članom zajednice, da poslije sve više i više ka tome težimo. Možda je i to jedan od recepata za buđenje novih aktivista, približiti im se razgovorom!

 Šta bih poručila mladim ljudima?

Mi, mladi smo nosioci budućnosti naše domovine! Važno je imati ciljeve u životu i voditi se njima. Često, drugi iz nekih nama nepoznatih namjera pokušavaju da daju svoj doprinos, negativan uglavnom na tom našem putu. Uprkos tome, treba da nastavljamo, ostvarujemo, vrijedno radimo i sanjamo. Naš život je satkan od sunčanih dana, ali i od onih malo manje, što i jeste zapravo poruka dunjaluka! Svaki čovjek sa svojim djelima na dunjaluku odjek je u Vječnosti. Voditi se svojim snovima i ciljevima, na putu istine i dobra, zasigurno će ako Bog da, dati dobar ishod!

 Poruka za kraj?

Nastojim da cjelokupan svoj život utemeljim na kur’anskim principima i porukama. Tako i za kraj posebno izdavajam ajet: “I dobro činite – Allah, zaista, voli one koji dobra djela čine.”

Svaki urađen posao, u ime Boga a od kojeg ima koristi naša zajednica, uspjeh je!

Svaki novi uspjeh, okosnica je za naredni. Neka nam naša domovina i naš narod budu prioritet! Posebno mi žene, muslimanke trebamo biti odvažne i aktivne u svim segmentima našeg društva. Budimo obrazovane, uspješne i ponosne Bošnjakinje!

Za Akos.ba piše: Semir Krnjić

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button