Ekonomija

U Bihaću otvoren 16. Međunarodni sajam EKOBIS 2018

U Bihaću je danas otvoren 16. Međunarodni ekološki sajam “EKOBIS 2018” na kojem će se predstaviti više od 200 izlagača iz nekoliko zemalja regiona. Tema ovogodišnjeg sajma je “Poljoprivredna proizvodnja i prehrambena industrija”, a moto “Uzgojimo vlastitu hranu i pažljivo birajmo ishranu”, javlja Anadolu Agency (AA).

Generalni pokrovitelj sajma je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH, zbog čega je čast da ovogodišnji sajam proglasi otvorenim pripala ministru Šemsudinu Dediću, koji je izrazio dobrodošlicu svim prisutnim, a posebno gostima iz regiona, istakavši kako je EKOBIS postao prepoznatljiv u BiH i regionu, te izrazio svoje zadovoljstvo što će se na ovogodišnjem sajmu govoriti o potencionalima proizvodnje hrane u BiH.

“U Federaciji BiH imamo hiljade poljoprivrednih gazdinstava i hiljade porodica koje na svojim privatnim posjedima proizvode zdravu hranu koja se iz naše zemlje izvozi širom Europske unije. Izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda, voća, povrća, meda, riba i svih onih drugih proizvoda koje izvozimo u zemlje širom svijeta, pokazuju da imamo svjetske standarde kada su u pitanju prehrambeni proizvodi”, istakao je ministar Dedić.

Među prisutnim gostima je bio i Mahmoud Heidari, ambasador Islamske republike Iran u BiH, koji je izrazio svoje zadovoljstvo prisustvom EKOBIS-u, te istakao kako je ovo dobra prilika da se on, a preko njega i Republika Iran bolje upoznaju s potencijalima kojima raspolaže Unsko-sanski kanton, što će doprinijeti poboljšanju sveukupnih odnosa i saradnji BiH i Irana, kao i uloge Unsko-sanskog kantona i Bihaća u toj saradnji.

Prema riječima Huseina Rošića, premijera USK, EKOBIS je dobra šansa za Unsko-sanski kanton, te ga je zbog toga potrebno što više promovisati.

“On iz godine u godinu biva sve bolji i bolji, te sve više privlači različitih izlagača iz više zemalja regiona. Ove godine imamo i ambasadora Islamske republike Iran, zbog čega se želimo prikazati u još boljem svijetlu, kojeg smo upoznali s našim potencijalima. Ovogodišnji moto sajma ‘Zdrava hrana’ je uz turizam, ustvari i naša najveća šansa. To je ono na što ovaj ‘zeleni kanton’ najviše polaže nadu i što može biti glavni faktor ekonomskog razvoja”, istako je premijer Rošić.

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, istakao je kako se EKOBIS već etablirao kao privredni sajam od kojeg grad Bihać i Unsko-sanski kanton imaju veliku korist.

“Ponosan sam što se jedan ovakav sajam organizuje u Bihaću, da ta ekipa ljudi koja se bavi tim rade to vrlo profesionalno. Mi iz godine u godinu podržavamo EKOBIS od kojeg grad Bihać i privreda grada Bihaća imaju ogromnu korist. Zbog toga ćemo nastaviti s podrškom EKOBIS-u”, kazao je gradonačelnik Fazlić.

Među prisutnim zvanicama bio je i Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, koji je čestitao organizatorima na organizaciji sajma i temi koju su odabrali za ovu godinu, istakavši kako je poljoprivreda izuzetno značajna za ovaj kraj, BiH ali i Republiku Hrvatsku  i razvoj gospodarstva i turizma, te je kao takva u Hrvatskoj označena kao strateška grana gospodarstva.

“Hrvatska vlada je nedvojbeno označila svoj put ka promociji poljoprivrednih proizvoda, prije svega onih lokalnih, te u tome provodimo opsežnu reformu kako bi zadovoljili potrebe našeg tržišta, turista koji posjećuju našu zemlju, ali isto tako bili prezentirani na europskom tržištu. To je upravo i moja poruka danas ovdje u sklopu otvaranja ovog sajma i međunarodne konferencije kojoj ću danas nazočiti”, istako je Majdak.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button