Vi ste ovdje
Home > ramazanski-kutak > U Ahmićima priređen iftar za 300 postača

U Ahmićima priređen iftar za 300 postača

U Ahmićima je organizovan iftar za oko 300 postača u organizaciji Turske vojne misije u Bosni i Hercegovini, Asocijacije “Mostovi prijateljstva” iz Zenice te džematskog odbora džemata Ahmići, a iftaru u Ahmićima prisustovali su i ataše za vojna pitanja pri amabasadi Republike Turske u BiH, Gulhan Yilmaz te komandant Turske vojne misije u BiH Ali Tanis, javlja Anadolu Agency (AA).

Na početku svoje posjete Ahmićima, članovi Turske vojne misije u BiH obišli su muzej posvećen stradanju Ahmićana 16. aprila 1993. godine, nakon čega su na spomen-obilježju u Ahmićima proučili Fatihu i odali počast ubijenim Ahmićanima.

Nakon klanjanja akšam-namaza, priređen je iftar za oko 300 postača u Gornjoj džamiji u Ahmićima, gdje su se mještani Ahmića iftarili zajedno sa članovima Turske vojne misije u BiH te članovima SRK “Tvrđava” iz Zenice.

Jasmin Imamović, predsjednik Asocijacije “Mostovi prijateljstva” rekao je kako je Turska vojna misija u BiH omogućila implementaciju brojnih projekata u BiH.

“Zahvaljujući Turskoj vojnoj misiji u BiH, večeras smo imali iftar u džematu Ahmići i drago mi je da je Asocijacija ‘Mostovi prijateljstva’ odabrana kao partner u organizaciji. Zahvaljujemo se komandantu Aliju koji je sa svojim zamjenicima bio prisutan, sa desetinama vojnika i oficira, bili su prisutni sa džematlijama, omladinom, sa odraslima i u ovom našem lijepom ramazanu u Ahmićima. Zahvaljujemo se Turskoj vojnoj misiji za sve ono što radi godinama ovdje, odlično sarađuju sa institucijama, ali i s mjesnim zajednicama i nadam se da će se ovo nastaviti”, rekao je Imamović.

Mahir Husić, imam džemata Ahmići rekao je kako je večerašnji iftar odličan način jačanja prijateljskih i bratskih odnosa s Republikom Turskom.

“Iftar je priređen za 300 ljudi i ovo je jačanje prijateljskih odnosa s Republikom Turskom i Turskom vojnom misijom, s kojom imamo lijepu saradnju, a ovaj vid u mjesecu ramazanu je još bolji način kako bismo ojačali naše bratske odnose”, rekao je Husić.

Prije iftara, zajedno su obišli muzej posvećen ubijenim Ahmićanima, a, prema riječima Husića, izrazili su svoje žaljenje za sve što su Ahmićani prošli.

“Kompletan ovaj vojni vrh koji je danas bio ovdje, kad smo im ispričali šta su Ahmićani preživjeli 16. aprila 1993. godine, iskrena tuga se vidjela na njihovim licima, u biti da su kazali ‘žao nam je što nismo bili u prilici da vam pomognemo kada vam je bilo najpotrebnije i mi vam se zaista izvinjavamo”, rekao je Husić.

Na kraju programa, razmijenjeni su i prigodni pokloni.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top