Tuzlanska porodica čuva recept: Kafa s tradicionalnim Guber šećerom ima posebnu draž
- Vješte ruke Husejnovića pripremaju i proizvode Guber šećer od početka do kraja
U porodičnom okruženju najprije su počeli s proizvodnjom rahatlokuma. No, razgovor s jednom od komšinica opredijelio ih je da se posvete recepturi za koju kažu da se čuva više od stoljeća.
“To nam je prenijela naša prijateljica, komšinica, gdje smo stanovali i dala nam je baš taj recept, starinski i ide. Mi se pridržavamo toga i samo radimo u većim količinama”, priča u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Elmira Husejnović.
Njen suprug Admir pojašnjava proces proizvodnje.
“Ostaje da se hladi nekih 20-ak minuta. Poslije toga se spušta na donju policu gdje se još hladi 20-ak minuta, onda se siječe, ide na kolica gdje ostaje do sutra. Sutradan ide na stolove gdje se lomi, provede na tom stolu 12 sati prirodnog sušenja i prekosutra se pakuje u zdjelice i ide dalje u transport prema maloprodajnim objektima”, objašnjava Admir.
Za distribuciju je zadužen sin Meho koji obilazi prodajne objekte u BiH, dok je i njegova sestra angažovana u proizvodnji, ali i još uvijek ide u školu. Od porodičnog biznisa se može živjeti, a, ističu kako sa njima radi još jedna prijateljica.
“Ako nešto volite da radite onda nije teško, bar meni, a od ovog može se živjeti. Eto naša četveročlana porodica od ovog živi, imamo kćerku koja se školuje i sina koji radi sa nama i može se u ovakvim uslovima kakvi su sad, kako je ova korona, može. I prije je moglo, a i sad da kažem da se može normalno živjeti”, ističe Elmira Husejnović.
Vješte ruke Husejnovića pripremaju i proizvode Guber šećer od početka do kraja. Ne koriste nikakve mašine iako su svjesni da bi uz određene vrste aparata povećali proizvodnju. Međutim ne žele odustati od tradicionalne recepture, a znaju da je njihov šećer dospio i van granica BiH. Mušterije su ga nosile u Austriju, Njemačku, Holandiju, Sjedinjene američke države.
“Imamo dvije vrste pakovanja i to pečeni šećer, ovaj klasični, domaći i on je u pakovanju od 200 grama, a karamele radimo po 180 grama”, zaključuje Elmira Husejnović.
Pored tradicionalnog Guber šećera, porodica Husejnović u svojoj radinosti proizvodi i pet vrsta karamela s orasima, lješnjacima, susamom i kakaom. Ideja za biznis donio je Admir, glava porodice, a njegova supruga i djeca su svojim odnosom još jednom potvrdila kako dogovor kuću gradi.
Akos.ba