Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Sve će proći…

Sve će proći…

Mnogo iskušenja prođe kroz čovjekov život, mnogo patnje osjeti insan na svojoj duši i svaki novi dan donosi nove izazove. Šta bi bilo s čovjekom da ostane u prošlosti?

Često kad se izborimo s nekim iskušenjem dobijemo pitanje :“I kako si sad?“ Teško je dati realan odgovor na to. Niti se može reći da smo potpuno zaboravili, niti da nas sad boli, niti da je prošlo, jednostavno neobjašnjivo stanje. Šta tad učiniti? Sigurno ne trebamo živjeti u prošlosti ma koliko ona lijepa bila ili teška. Sve što se desilo i prošlo trebamo ostaviti tamo gdje mu je i mjesto. Ako nastavimo živjeti kroz sjene onog što nam se desilo, nikad nećemo moći stavarnost sadašnjeg trenutka na pravilan način osjetiti i iskoristiti. Teški momenti se dešavaju, oni se nerijetko i ostavljaju u nekim uspomenama čisto da ih se sjetimo koliko smo jaki, ambiciozni i hrabri, kako nećemo odustati od života ma koliko težak period naišao. Sve je prolazno i sve će proći na ovom svijetu.

Neke stvari eto tako zaboravimo, a neke ostaju u nama da žive do smrti, ali jedno treba znati na dunjaluku ništa nije vječno. Ako vam se u ovom momentu dešavaju velika iskušenja, ako mislite da ćete vječno kroz to prolaziti, ako vjerujete da nema izlaza i ako smatrate da će vas uvijek to boljeti, znajte da će se stvari početi mijenjati kad vi čvrsto odlučite vjerovati u bolje, kad odlučite da život ne treba da živite u prošlosti, kad shvatite da uvijek ima lijeka i da ima izlaz iz svakog teškog stanja, jednostavno kad odlučite mijenjati svoj pogled na trenutnu situaciju, znajte da vas očekuju promjene.

Gospodar nam daje iskušenja, ali On nam je dao dovu, dao nam je razum i srce, dao nam je vjeru, nadu i želi da vjerujemo u Njega, a On uvijek daje izlaze ma koliko mi smatrali da izlaza nema. Kad nam se zatvore vrata na poslu, vjerujete, dovite i otvorit će se neka druga koja su bolja od prethodnih. Tako je u svakom aspektu čovjekovog života. Dova je tu da iskažemo svoje želje, kažemo svoje snove, pokažemo zahvalnost na lijepim stvarima i događajima, da zamolimo za najbolje i najljepše, a On nam daje ono što je u tom trenutku najbolji izbor za nas.

Pokreni sebe i promijeni svoj život. Budi bitan sebi, budi bitna sebi, jer život je lijep onoliko koliko ga ti činiš lijepim, kako ga ti prihvatiš, koliko si zahvalna na njemu, koliko pristaješ na nove izazove, ali s jasnim ciljem da izađeš kao pobjenik.

Za Akos.ba piše: Dženita Bajrić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top