Turski lonac
Priprema:
Meso dobro operite i pustite da se posuši. Isjeckajte ga zatim na veće komadiće. Za pripremu začinskog bilja nasjeckajte luk, bijeli luk, peršun i celer.
U manju posudicu sve sastojke zajedno posolite, popaprite te izmiješajte. Dodajte listiće lovora. Ostatak povrća operite, očistite i narežite na manje komadiće. Odaberite dublju posudu za pečenje i sipajte ulje te naizmjence slažite red povrća, red mesa, red začinskog bilja.
Ako je potrebno, dodajte još malo soli i bibera. Posebno izmiješajte ocat i mljevenu papriku te sa dobivenom mješavinom prelite posloženo meso i povrće. Sve zajedno prelite mlakom vodom tako da voda prekrije 1/3 sastojaka u posudi za pečenje te poklopite (ako posuda nema adekvatni poklopac možete se poslužiti aluminijskom folijom) i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu. Pecite na temperaturi od 180°C – 200°C, dok meso ne omekša; cc. 3 sata.
Sastojci:
1kg miješanog mesa (govedina – janjetina)
2 glavice luka
1 glavica bijelog luka
2 grančice celera
1 manji korijen celera
1 vezica peršuna
2 korijena peršuna
2 mrkve
1 koraba
10 dag mladih mahuna
50 dag prase
2 svježe paprike
20 dag paradajza
25 dag kupusa
50 dag krompira
4 kašike ulja
1 žličica ljute mljevene crvene paprike (može i slatka po izboru)
3 lista lovora
½ – 1 litra mlake vode
2 kašike sirćeta
prstohvat bibera
so