Kulinarstvo

Turski lonac

Priprema:

Meso dobro operite i pustite da se posuši. Isjeckajte ga zatim na veće komadiće. Za pripremu začinskog bilja nasjeckajte luk, bijeli luk, peršun i celer.

U manju posudicu sve sastojke zajedno posolite, popaprite te izmiješajte. Dodajte listiće lovora. Ostatak povrća operite, očistite i narežite na manje komadiće. Odaberite dublju posudu za pečenje i sipajte ulje te naizmjence slažite red povrća, red mesa, red začinskog bilja.

Ako je potrebno, dodajte još malo soli i bibera. Posebno izmiješajte  ocat i mljevenu papriku te sa dobivenom mješavinom prelite posloženo meso i povrće. Sve zajedno prelite mlakom vodom tako da voda prekrije 1/3  sastojaka u posudi za pečenje te poklopite (ako posuda nema adekvatni poklopac možete se poslužiti aluminijskom folijom) i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu. Pecite na temperaturi od 180°C – 200°C, dok meso ne omekša; cc. 3 sata.

Sastojci:

1kg miješanog mesa (govedina – janjetina)

2 glavice luka

1 glavica bijelog luka

2 grančice celera

1 manji korijen celera

1 vezica peršuna

2 korijena peršuna

2 mrkve

1 koraba

10 dag mladih mahuna

50 dag prase

2 svježe paprike

20 dag paradajza

25 dag kupusa

50 dag krompira

4 kašike ulja

1 žličica ljute mljevene crvene paprike (može i slatka po izboru)

3 lista lovora

½ – 1 litra mlake vode

2 kašike sirćeta

prstohvat bibera

so

https://www.e-zena.com

Povezani članci