TURSKA POSLASTICA: Mliječna vanila pita
Ovo je odlična turska brzinski napravljena poslastica od svima dostupnih sastojaka.
Posebno oduševljava jednostavnost pripreme, sočna tekstura i fini ukus koji podsjeća na krempitu.
Važno je znati da puter ne mijenjate nekom drugom masnoćom, on ovoj piti daje dodatni mliječni i bogat šmek.
Sastojci:
- 8 tankih kora za pitu/baklavu
- 1/3 čaše (70 gr) otopljenog putera, čaša od 200 ml
- 3 jajeta
- 1/2 čaše (100 gr) šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- malo soli
- 1+1/2 čaše (300 gr) mlijeka
- po ukusu šećer u prahu (za posipanje)
Priprema:
Koru raširiti i premazati je rastopljenim puterom. Nabrati je kao harmoniku (lepezu), pa je smotati u krug kao ružicu – nabori se prave da bi kora upila više preliva.
Staviti je u pleh/tepsiju (prečnika 23 cm) na pek papir premazan puterom.
Na isti način premazati i smotati sve ostale kore. Peći ih u rerni zagrejanoj na 180 stepeni nekih 20 minuta, dok lijepo ne porumene.
Dok se kore peku, u dubljem sudu umutiti jaja sa šećerom, vanil šećerom i sa mrvicom soli. Uliti mlijeko i sve lijepo sjediniti da se šećer skroz otopi. Ovom masom preliti pečene kore, pa ih vratiti u rernu da se sa prelivom peku još 20 minuta.
Pečenu pitu malo prohladiti, posuti je šećerom u prahu. Služiti po želji mlaku ili hladnu, piše Coolinarika.
akos.ba