Islamske teme

Trudi se i radi, nemoj dopustiti da zavisiš od drugih

Postoji skoro jedinstveno mišljenje među stručnjacima života i učiteljima mudrosti da rad i trud predstavljaju osnovni izvor dobrog života, a također, mogu biti i uslov za takav život. Naime, nemoguće je ili je, u najmanju ruku, teško da čovjek živi sretno i zadovoljno, ako bude stalno ili uglavnom besposlen.

Mi smo ummet, koji je u nasušnoj potrebi da ponovo izgradi svoj položaj na svim poljima, ukolilo ne želi da se njegova svjetska pozicija sve više i više sroza. Jedan od temeljnih pristupa za to moguć je kroz učvršćivanje kulturne duboke i sveobuhvatne tradicije, koja slavi prešutni rad i cijeni i vodi pažnju o svakom konstruktivnom naporu kojeg uloži musliman, kako na individualnom nivou, tako i na općem nivou.

Allahov Poslanik, s.a.v.s., je kazao: ,,Da neko od vas uzme užad, zatim ode na brdo i donese breme drva na svojim leđima, pa ih proda, i Allah mu njima sačuva obraz (da ne traži od drugih), bolje mu je nego da traži od svijeta, pa mu on dadne ili ne dadne”. (Buharija)

U drugom hadisu Allahov Poslanik, s.a.v.s. , kaže: ,,Osoba nikada ne može jesti bolju hranu od hrane koju zaradi. Doista je Allahov vjerovjesnik Davud bio jeo od rada svojih ruku”. (Buharija)

Izvor: Živi sretno

Autor: Abdu-l-Kerim Bekkar

Prijevod: Afan Latić, Azra Pepić

Za Akos.ba priredila: Elmedina R.

Povezani članci

Back to top button