Kulinarstvo
Tortice od ljetnog povrća
Za 4 osobe:
– 250 g ukiseljenog povrća ( patlidžan, paprika, sušeni paradajiz u ulju)
– 2 kuglice mozzarelle (po 125 g u pakovanju)
– 2 kašike mladih klica ili potočnice
– 4 kašike hladno prešanog maslinovog ulja
– 1 šaka listova bosiljka
– So
– 2 kašike balzamičnog octa
Vrijeme pripreme:
25 minuta
Hranjiva vrijednost po osobi:
287 kcal, 1.201 kJ, 13 g bjelančevina, 25 g masti, 3 g ugljikohidrata
- Ukiseljeno povrće dobro ocijediti, kao i mozzarellu. Potom mozzarellu narezati na 6 kriški. Na tepsiju poslagati 4 okrugla kalupa promjera 5,5-7 cm, visoka 4 cm.
- Kriške patlidžana narezati na širinu kalupa i slagati ih na dno unutrašnjosti svakog kalupa. Na to staviti po jednu krišku mozzarelle. Sljedeći sloj neka budu paprika ili ocijeđene rajčice. Potom staviti još jednu krišku sira i na to staviti ostatak povrća. Poklopiti s kriškom mozzarelle. To ponoviti u svakom kalupu.
- Sadržaj u kalupima lagano potisnuta i potom pažlivo prebaciti na 4 tanjira. Maknuti kalupe i površinu dobivenih tortica ukrasiti s klicama ili potočnicom.
- Maslinovo ulje, lišće bosiljka i malo soli dobro izmješati da dobijete finu smjesu.
- Ulje bosiljka pokapati oko tortica i tortice od proljetnog povrća začiniti s nekoliko kapi balzamičkog octa.
Za Akos.ba priredila: Fahreta Vreva