Kulinarstvo

Tortice od ljetnog povrća

Za 4 osobe:

          250 g ukiseljenog povrća ( patlidžan, paprika, sušeni paradajiz u ulju)

          2 kuglice mozzarelle (po 125 g u pakovanju)

          2 kašike mladih klica ili potočnice

          4 kašike hladno prešanog maslinovog ulja

          1 šaka listova bosiljka

          So

          2 kašike balzamičnog octa

Vrijeme pripreme:

25 minuta

Hranjiva vrijednost po osobi:

287 kcal, 1.201 kJ, 13 g bjelančevina, 25 g masti, 3 g ugljikohidrata

  1. Ukiseljeno povrće dobro ocijediti, kao i mozzarellu. Potom mozzarellu narezati na 6 kriški. Na tepsiju poslagati 4 okrugla kalupa promjera 5,5-7 cm, visoka 4 cm.
  2. Kriške patlidžana narezati na širinu kalupa i slagati ih na dno unutrašnjosti svakog kalupa. Na to staviti po jednu krišku mozzarelle. Sljedeći sloj neka budu paprika ili ocijeđene rajčice. Potom staviti još jednu krišku sira i na to staviti ostatak povrća. Poklopiti s kriškom mozzarelle. To ponoviti u svakom kalupu.
  3. Sadržaj u kalupima lagano potisnuta i potom pažlivo prebaciti na 4 tanjira. Maknuti kalupe i površinu dobivenih tortica ukrasiti s klicama ili potočnicom.
  4. Maslinovo ulje, lišće bosiljka i malo soli dobro izmješati da dobijete finu smjesu.
  5. Ulje bosiljka pokapati oko tortica i tortice od proljetnog povrća začiniti s nekoliko kapi balzamičkog octa.  

 

Za Akos.ba priredila: Fahreta Vreva

Povezani članci