Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Kutak za ženu > Tevekkul Kerman: Hidžab predstavlja najviši nivo civilizacije koje je čovjek ikad postigao

Tevekkul Kerman: Hidžab predstavlja najviši nivo civilizacije koje je čovjek ikad postigao

Savremeni svijet već odavno već potresa hidžabofobija, strah od mahrame i hidžaba, a s njom je povezana i diskriminacija muslimanki na raznim nivoima. Pod izgovorom da hidžab narušava pravo žena i da je on zaostatak iz srednjeg vijeka, brojni mediji i političke partije se zalažu za zabranu njegovog nošenja. Nažalost, takvo stanje se preko posljednje odluke VSTV-a preslikava i na našu zemlju, te su žene muslimanke primorane da dignu svoj glas protiv takvog oblika diskriminacije.

U ovom članku ćemo samo spomenuti riječi koje je dobitnica Nobelove nagrade za mir, Tevekkul Kerman, izrekla kao odgovor na pitanje da li je mahrama (hidžab) znak zaostalosti i manjka obrazovanja.

Čovjek je u najranija vremena bio skoro go, i kako se njegov inteleket razvijao, tako je i on počeo nositi odjeću. Ono što sam ja danas i ono što ja nosim (hidžab) predstavlja najviši nivo misli i civilizacije koje je čovjek ikad postigao, i to nije znak zaostalosti. Zaostalost je današnje ponovno uklanjanje i skidanje odjeće, i to je povratak u drevna vremena.“, istakla je ona. Kako divan odgovor i argument za sve one koji muslimanke nazivaju nazadnima zbog nošenja drugačije odjeće i pokrivanja tijela.

Tevekkul Kerman je postala svjetski prepoznatljivo lice jemenske revolucije 2011., koja je bila dio Arapskog proljeća. Ona je dobitnica Nobelove nagrade za mir 2011. za „nenasilnu borbu za sigurnost žena i prava žena i učestvovanje u izgradnji mira“, čime je postala prva Jemenka, prva Arapkinja i najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir do danas.

Za Akos.ba piše: Nedim Botić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top