Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Tešanj: Održan okrugli sto “Vakufi Tešnja” u sklopu manifestacije “Dani vakufa u BiH”

Tešanj: Održan okrugli sto “Vakufi Tešnja” u sklopu manifestacije “Dani vakufa u BiH”

U okviru nastavka manifestacije “Dani vakufa u BiH”, u ponedjeljak, 20.10.2014. godine, u Tešnju je održan okrugli sto “Vakufi Tešnja”. Organizatori okruglog stola koji je održan u objektu Vakufa Gazi Ferhad-begove medrese, sjedištu Medžlisa IZ-e Tešanj, bili su Vakufska direkcija i Medžlis IZ-e Tešanj.

Izlagači na okruglom stolu bili su: dr. Ismet Bušatlić, dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, na temu “Uloga vakufa u razvoju gradske infrastrukture”, dr. Mustafa Hasani, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, na temu “Vakuf i zekat, bosansko-hercegovačko iskustvo”, mr. Esmir Bašić, direktor Opće biblioteke Tešanj, na temu “Uvakufljenje knjiga”, mr. Enver ef. Kurtić, imam Gazi Ferhad-begove džamije u Tešnju, na temu “Vakufnama Gazi Ferhad-bega”, Mustafa Vatrenjak, mutevelija Gazi Husrev-begovog vakufa u Sarajevu, na temu “Vakuf Gazi Husrev-bega na području Tešnja”, Fuad Šišić, predsjedavajući Općinskog vijeća Tešanj, na temu “Odnos lokalne samouprave prema vakufu na primjeru Tešnja”, mr. Senad Ćeman, direktor Centra za dijalog-Vesatijja i asistent na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, na temu “Savremeni modeli upravljanjem vakufom i mogućnosti tešanjskog kraja”, mr. Fuad ef. Omerbašić, glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj, na temu “Stanje i perspektive vakufa u Tešnju”, dr. Enes Ljevaković, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, na temu “Institucija vakufa u savremenim fetvama i idžtihadu” i dr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije, na temu “Perspektive vakufa u BiH”.

Uvodničar i moderator okruglog stola bio je Admir Đulić, sekretar IO Medžlisa IZ-e Tešanj.

Na samome početku okruglog stola ašere je proučio hfz. Nermin ef. Ibrahimović, imam u džematu Dibekhana (Riječke) džamije u Tešnju, nakon čega su se prisutnim u ime organizatora obratili mr. Fuad ef. Omerbašić, glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj i dr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije, koji su govorili o aktivnostima Medžlisa IZ-e Tešanj i Vakufske direkcije na promovisanju i unaprijeđenju vakufa na području Medžlisa IZ-e Tešanj i BiH.

Okrugli sto je održan u dvije sesije, nakon kojih su svi prisutni mogli uzeti učešće postavljanjem pitanja izlagačima ili otvaranjem kratkih diskusija u okviru izloženih tema.

Na kraju okruglog stola predsjednik IO Medžlisa IZ-e Tešanj gosp. Zehrudin Kruško, uručio je “Priznanje” IO Medžlisa IZ-e Tešanj glavnom imamu Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuadu ef. Omerbašiću, za izuzetan doprinos razvoju i afirmaciji Medžlisa IZ-e Tešanj i Islamske zajednice u BiH u cjelini, na vjerskom, ekonomskom i naučnom polju.

Nakon održanog okruglog stola, upriličen je ručak za goste i učesnike okruglog stola u ugostiteljskom objektu Medžlisa IZ-e Tešanj “Kahva” u Tešnju.

Sve izložene teme na okruglom stolu biće sabrane u zbornik radova u izdanju Vakufske direkcije i Medžlisa IZ-e Tešanj i u što skorije vrijeme dostupne javnosti.

miztesanj.ba

 

  • 01
  • 02
  • 03

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top