Vijesti iz zemlje

Svjetski poznati učači Kur’ana na završnici 14. manifestacije “Selam, ya Resulallah” 

U kulturno-sportskom centru Skenderija sutra će biti održan program “Večer muslimanske duhovnosti” što je i posljednji sadržaj ovogodišnje manifestacije Dani o Allahovom poslaniku “Selam, ya Resulallah” 2018., koju organizira Medžlis islamske zajednice Sarajevo, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako navode organizatori, program u Skenderiji koji počinje u 19:00 sati, sastojat će se od učenja odlomaka iz Kur’ana, ilahija, mevluda i drugog prigodnog sadržaja. Ovaj program se realizira u saradnji sa organizacijom IGMG – regija Balkan. Ulaz je slobodan.

Ono što je posebno značajano za istaknuti jeste da će posjetioci sutra imati priliku čuti učenje odlomaka iz Kur’ana od svjetski poznati učača poput Ahmeda Naine iz Egipta i Ferruha Mustuera iz Turske. Gost u Skenderiji će biti i hafiz Sulejman Bugari, ali i brojni drugi.

Manifestacijom se u hidžretskom mjesecu rebiu-l-evvelu obilježava rođenje posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a. s., kako bi se istaknule univerzalne vrijednosti islama.

Programskim sadržajima ove manifestacije afirmira se i bošnjačka kultura i tradicija i pruža prilika mladima za aktivno učešće u kreiranju pozitivnih uslova života, i pruža doprinos obrazovanju djece.

U proteklih mjesec dana, 30 programa je realizirano na različitim lokacijama širom Sarajeva, s više od 250 učesnika, najeminentnijih stručnjaka iz različitih vjerskih, kulturnih, društvenih oblasti koji dolaze iz svih krajeva svijeta.

Za realizaciju ovogodišnjeg programa angažovano 100 članova Medžlisa, kao i značajan broj volontera.

Ovogodišnja manifestacija Dani o Allahovom poslaniku “Selam, ya Resulallah” je inače 14. po redu, a ove godine je održana pod motom ajeta iz kur’anskog poglavlja Ed-Duha: “Zato siroče ne ucvili, a na prosjaka ne podvikni i o blagodati Gospodara svoga kazuj!”

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button