Vijesti iz zemlje

Svečanost u osnovnoj školi u Kiseljaku: Učenici dobili novu opremu

 Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) donirala je opremu Osnovnoj školi “Kiseljak 1“ u Kiseljaku, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečanoj primopredaji opreme prisustvovali su zamjenik generalnog direktora TIKA-e Birol Cetin, koordinator TIKA-e u Sarajevu Omer Faruk Alimci, direktor škole Nermin Merhemić, te predstavnici turskih institucija u Bosni i Hercegovini i brojni gosti.

Cetin je tom prilikom izjavio da je TIKA donirala stolice i klupe za ukupno četiri škole u toj regiji.

“U ovoj regiji smo realizirali i neke projekte 2012. godine. TIKA je do sada u BiH realizirala više od 800 projekata“, kazao je Cetin.

Naglasivši da je TIKA turska državna agencija, Cetin je kazao da ta agencija na ovim prostorima djeluje 22 godine.

“Ove godine smo započeli i opsežan projekt za djecu s posebnim potrebama u BiH koja zauzima važno mjesto za nas“, kazao je Cetin.

Direktor Prve osnovne škole u Kiseljaku Nermin Merhemić je istakao da su učenici do sada nastavu pohađali u učionicama sa starim i oštećenim klupama, a da su sada dobili nove.

“Djeca koja pohađaju ovu školu su uglavnom djeca povratničkih porodica. Podrška koju TIKA pruža obrazovanju za nas je veoma važna“, kazao je Merhemić.

Učenici škole su tom prilikom priredili zabavni dio programa u kojem su izveli nekoliko turskih narodnih igara i pjesama.

Donacija koju je TIKA predala školi u Kiseljaku sadrži 304 đačke klupe, 608 stolica, 21 sto za nastavnike i isto toliko školskih tabli. Školu trenutno pohađa 758 učenika.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button