Vijesti iz zemlje

Obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka u selima Grahovci, Han Ploča, Tulica i Radanovići

U Šehidskoj džamiji u Han-Ploči, nedaleko od Kiseljaka, danas je obilježena 29. godišnjica stradanja bošnjačkog stanovništva u selima Grahovci, Han Ploča, Tulica i Radanovići.

Obraćajući se prisutnim, muftija sarajevski dr. Nedžad Grabus, naglasio je kako Islamska zajednica, ali i državni organi, ima svoju ulogu u borbi za istinu i pravdu.

– Uprkos teškim zločinima, mi jesmo, možemo i moramo živjeti s našim komšijama. Bosna i Hercegovina je zemlja svih njenih građana. Važno je da mi iz Islamske zajednice razumijemo kur’anske poruke u kojima nam Uzvišeni Allah govori da je ubiti jednog nevinog čovjeka kao pobiti cijeli svijet, a spasiti život jednom nevinom čovjeku kao spasiti cijelo čovječanstvo.

Narod koji je preživio zločine, a uspio ostati dostojanstven, narod koji se nije svetio, nego je pravdu tražio kroz institucije sistema, nosilac je evropskih vrijednosti i takav narod može govoriti o tome šta jesu evropske vrijednosti – kazao je muftija Grabus.

viber_image_2022-06-12_13-34-43-843.jpg - Kiseljak: Obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka u selima Grahovci, Han Ploča i Tulica i Radanovići
Muftija dr. Nedžad Grabus

Jedinice Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) su iz pomenutih sela zarobile i ubile 78 osoba bošnjačke nacionalnosti. Radilo se uglavnom o civilima, starim i iznemoglim osobama, invalidima, ženama i djece. Uništene su sve džamije, mesdžidi i tekije. Poslije zločinačkog poduhvata, komanda HVO-a je angažovala posebnu jedinicu koja je imala za cilj uklanjanje dokaza o zločinu. Većinu tijela žrtava spalili su u njihovim građevinskim objektima kako bi prikrili tragove zločina. Sva tijela ubijenih, a koja nisu izgorjela u spaljenim kućama su ukopavana u pojedinačne i grupne grobnice ili su skrivena na drugi način.

– S ovog mjesta, i svaki put do kad god bude nas, dok bude Šehidske džamije, mi ćemo ponavljati i prozivati odgovorne, zločince koji se možda slobodno kreću Kiseljakom. Govoriti ćemo, podsjećati, našu djecu i unuke učiti šta se ovdje desilo. Trudit ćemo se da svake godine u tome budemo glasniji – kazao je danas Kenan-ef. Bajrić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kiseljak.

viber_image_2022-06-12_13-34-43-433.jpg - Kiseljak: Obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka u selima Grahovci, Han Ploča i Tulica i Radanovići
Kenan-ef. Bajrić

Član Udruženja porodica poginulih i nestalih “Džemat Han-Ploča 1993” hafiz dr. Abdulaziz Drkić svjedok je stradanja Bošnjaka na ovom području. Ostao je bez oca Omer-ef. Drkića, koji je ubijen u svom džematu zajedno s drugim muslimanima.

– Mi, porodice ubijenih i nestalih, 29 godina vodimo borbu za istinu i pravdu. Ta borba nije lahka i često smo u njoj usamljeni. Zamolio bih vas da svi budemo svjesni koliko je ovo naša zajednička odgovornost, da obilježimo ovaj i svaki drugi zločin počinjen nad našim narodom. To nije samo pitanje našeg pomena na voljene koji su dali živote za domovinu, nego je pitanje opstanka i egzistencije u našoj domovini – kazao je  u toku programa Drkić.

Danas se obratio i predstavnik Udruženje građana žrtava rata ’92-95′ ”16. april” Ahmići Armin Ahmić.

– Kao i svake godine, tako i danas, javljaju se tužna i bolna sjećanja i gorke uspomene. I nakon 29 godina nismo pronašli posmrtne ostatke svojih najmilijih. Strašne i stravične zločine nećemo i ne smijemo nikad zaboraviti – istaknuo je Ahmić.

viber_image_2022-06-12_13-36-54-085.jpg - Kiseljak: Obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka u selima Grahovci, Han Ploča i Tulica i Radanovići

Na značaj čuvanja kulture sjećanja i pamćenja u svom obraćanju ukazao je Tahir Lendo, premijer Srednjobosanskog kantona.

– Bošnjaci, i pored toga što su doživjeli, su prihvatili život s komšijama, prihvatili sve njihove kulturne i druge odrednice. Živimo u nadi da će oni koji su počinili zločin jednoga dana priznati gdje su naši najmiliji. Na tom putu mi se ne smijemo umoriti, moramo ustrajati i kulturu sjećanja i pamćenja prenijeti u amanet našoj djeci – poručio je premijer Lendo.

Danas je upriličen i vjerski program.

Poslije Ahmića ovo je po broju žrtava najveće bošnjačko stratište u kojem su bošnjački civili stradali od HVO-a.

preporod.info

Povezani članci

Back to top button