Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Svečano obilježen bajram u BKC-u Frankfurt

Svečano obilježen bajram u BKC-u Frankfurt

Zajedno na putu dobra

Jedan od dva najveća islamska praznika, ramazanski bajram, dočekan je i u Frankfurtu, a prethodio mu je mubarek mjesec koji je, kako poručuju iz BKC-a Frankfurt, najljepši u njihovoj zajednici do sada.

Dane milosti i oprosta vjernici u BKC-u Frankfurt provodili su u zajedničkim namazima, mukabelama, iftarima, druženjima, nastojeći ojačati prije svega vezu sa Gospodarem, a zatim i međusobne veze.

Iftari ovog primjernog džemata su odveć poznati, a ove, kao i prethodnih godina, bili su odlično posjećeni. Veliki broj volontera, njih čak 80 se brinulo da ramazan protekne u najljepšem ozračju, dajući svoj maksimalni doprinos.  Mubarek dane džematlije su proveli snažeći svoju vjeru i odlučnost da istraju na putu dobra, a mir koji je donio odabrani mjesec osjećaju u svojim dušama, u svojim porodicama i džematu.

Dijeliti radost

U jednako lijepoj atmosferi i u snazi zajednice, dočekan je i bajram. Džamijske prostorije u BKC-u Frankfurt su još prije obavljanja sabah namaza oživjele i otvorenih vrata dočekivale svoje vjernike. Nakon obavljenog sabah namaza, uslijedio je tradicionalni predbajramski vaz.  Imam, Munir ef. Hodžić, se u vazu osvrnu na protekli ramazan, zatim je prisutne pozvao da se zamisle nad događajem iz života Allahovog Poslanika Muhameda s.a.v.s. u kome je poslanik s.a.v.s. obavjestio svoje drugove o susretu s melek Džibrilom i savjetima koje mu je uputio. Imam je citirao hadis “Došao mi je Džibril i rekao: ‘O Muhammede! Živi koliko hoćeš, ali znaj da ćeš sigurno umrijeti! I voli koga hoćeš, ali znaj da ćeš se sigurno rastaviti od njega! I radi što god hoćeš, ali znaj da ćeš za to biti pitan! I znaj da je ugled i počast vjernika u njegovom noćnom namazu, dok je njegov ponos u njegovoj neovisnosti od ljudi“, a zatim je pozvao prisutne da hadis razumiju u kontekstu kao da se njima obratio odabrani melek kao bi shvatili njegovu ozbiljnost, a potom je govorio o porukama hadisa u konekstu nas i vremena u kome živimo, izazovima s kojim se susrećemo, vrijednostima koje nam se nameću i našem odgovoru na sve njih.

Džamijske prostorije su bile u potpunosti pune, tako da se bajram namaz klanjao u kafeteriji i u dvorištvu, koje su volonteri zaduženi za organizaciju pripremili za kolone vjernika koji su hitali ka BKC-u Frankfurt kako bi obavili bajram namaz. Ono što je olakšalo organizatorima da pripreme kafiterijski prostor za obavljanje bajram namaza jeste činjenica da se slika i ton iz džamijskih prostorija prenosila putem video projektora i što su već dodatna prostirka, tepisi i hasure bili pripremljeni. Iz BKC-a Frankfurt ističu da je teško odrediti tačan broj klanjača koji su prisustvovali bajram namazu ali da je zasigurno ovo bio najposjećeniji bajram namaz u šesnaestogodišnjem postojanju BKC-a Frankfurt.

U bajramskoj hutbi Munir ef Hodžić je pozvao prisutne da bogato ramazansko iskustvo koje su vjernici stekli družeći se tokom mjeseca ramazana, treba da zauvjek promjene živote ili neke njegove segmente, te da će to biti potvrda daj je ramazanska škola je uspješno pohađana. Poseban akcenat, u hutbi je dat na svakodnevne međusobne odnose, gdje treba imati sluha i obzira na potrebe drugih jer sreća je u davanju a ne uzimanju. Kao najljepšu poruku, ef. Hodžić je kazao sljedeće „Budimo ljudi lijepe riječi, budimo oni koji radost donose, oni koji brige i problem rastjeruju, koji pomažu i opraštaju. Budimo oni koji daruju i svoje vrijeme, znanje, kompetencije i imetak onima kojima je to potrebno a u isto vrijeme štitimo čast i dostojanstvo drugoga i pokrivajmo njihove moralne nedostatke i mahane kao da su naše; pa ćemo i mi biti sretnici ovoga svijeta i ista usluga će nam biti učinjena od strane Milostivog Allaha na budućem svijetu.“

I najmlađi su osjetili istinsku čar velikog praznika, prilazeći i sa poštovanjem čestitajući bajram prisutnima, pri čemu su bili nagrađivani i tradicionalnom bajram-bankom. Osmijeha, bez sumnje, nije nedostajalo. Radost proslave bajrama je povod za isticanje istinskih i neprolaznih vrijednosti, a džematlije BKC-a Frankfurt su nas, svojom lijepom pričom, na to i podsjetile.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top