Kulinarstvo

Super ideja za ukusan i mirisan zimski ručak

Pastirska pita s povrćem i mljevenim mesom

Sastojci:

500 g mljevene janjetine ili junetine,

šoljica temeljca, 1∕2 luka,

2 mrkve,

1∕2 šoljice graška,

kašika maslaca,

1⁄2 kašike brašna, so, biber, kašika sjeckanog peršuna,

600 g krumpira,

3 kašike mlijeka,
20 g maslaca

Priprema: Krompire ogulite i narežite na manje kocke. Stavite u posoljenu hladnu vodu i kuhajte dok krompir ne omekša, oko 20 minuta. U međuvremenu očistite luk i mrkvu, nasjeckajte i kratko prepržite na ulju. Dodajte grašak, promiješajte te ubacite i mljeveno meso.

Začinite solju, biberom i sjeckanim peršunom. Pirjajte dok meso i povrće ne omekša. Kuhani krompir ocijedite, dodajte mlijeko i maslac te sve dobro zgnječite pasiralicom za pire. Dublju zdjelu za pečenje premažite maslacem te posložite smjesu od pirjanog mesa i povrća.

Prekrijte je pasiranim krompirom, koji nanesite pomoću slastičarske vrećice s većim otvorom u hrpice. Zapecite u pećnici na 220°C, dok se pire krompir ne zarumeni i zapeče.

akos.ba

Povezani članci