Sastojci:
500 g mljevene janjetine ili junetine,
šoljica temeljca, 1∕2 luka,
2 mrkve,
1∕2 šoljice graška,
kašika maslaca,
1⁄2 kašike brašna, so, biber, kašika sjeckanog peršuna,
600 g krumpira,
3 kašike mlijeka,
20 g maslaca
Priprema: Krompire ogulite i narežite na manje kocke. Stavite u posoljenu hladnu vodu i kuhajte dok krompir ne omekša, oko 20 minuta. U međuvremenu očistite luk i mrkvu, nasjeckajte i kratko prepržite na ulju. Dodajte grašak, promiješajte te ubacite i mljeveno meso.
Začinite solju, biberom i sjeckanim peršunom. Pirjajte dok meso i povrće ne omekša. Kuhani krompir ocijedite, dodajte mlijeko i maslac te sve dobro zgnječite pasiralicom za pire. Dublju zdjelu za pečenje premažite maslacem te posložite smjesu od pirjanog mesa i povrća.
Prekrijte je pasiranim krompirom, koji nanesite pomoću slastičarske vrećice s većim otvorom u hrpice. Zapecite u pećnici na 220°C, dok se pire krompir ne zarumeni i zapeče.
akos.ba