Ekonomija

Stopama Tešnja i Goražda: Kako je Novi Travnik postao raj za investitore

Kada je prije dvije godine u Novom Travniku održana prezentacija industrijske zone Neobarje koja je imala za cilj privući investitore, mnogi su to smatrali još jednim obećanjem koje nikada neće biti ispunjeno.

No, općinska služba na čelu s načelnikom Refikom Lendom, pokazala je da se marljivim radom sve može postići.

Povoljne cijene zemljišta i olakšano dobijanje dozvola privukli su ulagače koji su odlučili otvoriti svoje poslovne objekte na ovoj lokaciji.

Prva firma koja je kupila parcelu i izgradila poslovni objekat je Alfa i Metabo. Ova firma se bavi proizvodnjom alu i pvc stolarije i prvi su prepoznali Neobarje kao idealno mjesto za otvaranje novih pogona. Ono što posebno ističu u ovoj firmi jeste brzina dobijanja svih potrebnih dozvola za pokretanje proizvodnje.

– Kada smo kupili zemljište od općine Novi Travnik jako smo se ugodno iznenadili brzinom dobijanja svih popratnih dozvola i dokumentacije za izgradnju naše tvornice, rekla je Sanda Topalović iz firme Alfa i Metabo.

Da je industrijska zona Neobarje primamljivo mjesto za ulagače, pokazuje ulazak strane investicije. Naime, švedska kompanija Kavat nedavno je u ovoj zoni otvorila novu fabriku u kojoj je zaposleno oko 170 radnika. Načelnik Lendo rekao je da je Kavat za veoma kratko vrijeme dobio građevinsku dozvolu.

– Od trećeg mjeseca, za 10-12 dana su dobili građevinsku dozvolu, a onda su oni za pet mjeseci sve završili i dobili upotrebnu dozvolu. To je rekord u kantonu i u BiH, rekao je Lendo.

Osim toga, u Neobarju će uskoro još nekoliko firmi otvoriti svoje pogone. U toku je završna faza izgradnje poslovnog objekta firme David, a prepoznatljivi novotravnički brend FTM podigao je konstrukciju za izgradnju svog proizvodnog pogona.

U njegovoj neposrednoj blizini izliveni su temelji za izgradnju poslovnog objekta firme Eurodom.

Povezani članci

Back to top button