Liderstvo i menadžment

Što učiniti kada izgubite volju za poslom?

Kako biste se lakše uhvatili u koštac s poslom , evo zanimljivih primjera i savjeta koje vrijedi isprobati.

Rascjepkajte zadatak

S vremena na vrijeme svi se nađemo u situacijama u kojima ne znamo otkuda početi i kako krenuti dalje. Količina posla je takva da se jednostavno osjećamo izgubljeno i preopterećeno. U tom periodu vrijeme može jednostavno proteći, a da nismo obavili ništa.

Jedan od načina obavljanja takvog posla jest njegovo dijeljenje na manje segmente za koje vam treba manje vremena. Ako to nije moguće, zadajte sebi kraće vremenske periode rada i odmora.

Vizualizacija posljedica

Većina osoba kada nema volje za radom, najčešće se radije prihvaća manje važnih zadataka koji su samo distrakcija i odugovlačenje važnih zadataka. Time održavaju privid zaposlenosti s malom produktivnošću. Kada vam se to dogodi, stanite na trenutak i vizualizirajte obavljanje toga glavnoga složenijeg zadatka. Također, vizualizirajte što će se dogoditi ako nastavite odgađanje obavljanja zadataka. Vjerujemo da će vam to pomoći da se prihvatite posla.

S druge strane, kada je riječ o mnogo malih jednostavnih zadataka koje treba obaviti, postoji također tendencija odgađanja njihovog obavljanja. No, skup tih malih zadataka, ma koliko oni bili manje važni, dio su dnevnih zadataka koje morate obaviti, jer njihovo nakupljanje može s vremenom postati veliki problem. Vizualizirajte što će se dogoditi ako s vremenom ne obavite te zadatke.

Strategija rješavanja

Znate onaj osjećaj kada se osjećate lijeno i jednostavno vam se ništa ne radi? I kada imate osjećaj kao da ćete umrijeti ako obavite neki zadatak? U tom trenutku vrlo je teško pokrenuti se, pogotovo ako je zadatak dosadan i demotivirajući.

Nažalost, ne postoji recept kako da dosadan zadatak pretvorite u zanimljivi zadatak. Ono što možete jest da imate metodologiju rada da ne počinjete zanimljivije zadatke tako dugo dok ne obavite taj dosadan. Također, tokom obavljanja toga dosadnog zadatka pokušajte smisliti načine kako ga obaviti što brže i učinkovitije.

Pozitivan stav

Dobili ste novi zadatak za koji ste odgovorni, no ne znate otkuda početi? U mislima vam je samo strah od grešaka i posljedica i to vas koči u počinjanju posla. Odugovlačenje s poslom samo će vam napraviti još veću štetu, jer ćete s vremenom još više gubiti samopouzdanje. Pokušajte se fokusirati na pozitivne stvari i što će se dogoditi ako uspijete. Potražite pozitivne ljude koji vam mogu pomoći u obavljanju zadatka ili usmjerenjem i dobrim savjetom, ili konkretnom pomoći oko obavljanja određenog zadatka. Briga oko svake sitnice koja može poći po zlu neće vas dovesti daleko.

Izvor: zena.rtl.hr

Povezani članci

Back to top button