Zdravlje

Šta sadrži i kako djeluje gavez?

Symphytum officinale L. Boraginaceae

Gavez je višegodišnja biljka svijetlo ljubičastih grozdastih cvjetova, mesnatih listova i zadebljalog stabla prekrivenog dlačicama. Korijen je izuzetno razgranat, izvana crn, a iznutra bjeličast i sluzav. Ova biljka je rasprostranjena u umjerenom klimatskom području Evrope, Azije i sjeverne Amerike.

Historijska i tradicionalna primjena

Gavez se tradicionalno koristi za liječenje rana, iščašenja zglobova i lomova kostiju. Korijen i listovi sadrže alantoin, supstancu koja pomaže rast novih stanica kože i tkiva, zajedno sa drugim supstancama koje smanjuju upalu. U obliku masti se često primjenjivao za liječenje čireva, uklanjanje podliva, kod istegnuća mišića i ligamenata. Posebno efikasno je bilo tzv ”Gavezovo mlijeko” dobijeno kuhanjem korijena gaveza u mlijeku, koje se zatim u vidu obloga nanosilo na oboljelo područje.

Nekada se čaj koristio za liječenje čira na želucu i kod bronhitisa za iskašljavanje, međutim zbog toga što sadrži pirolizidinske alkaloide, koji su otrovni za jetru, ovakva primjena je danas napuštena. Mišljenje većine stručnjaka iz oblasti herbalne medicine je da se gavez u obliku preparata za unutrašnju upotrebu, zbog opasnosti od oštećenja jetre, ne bi trebao uopće koristiti. To međutim ne vrijedi za vanjsku upotrebu gaveza u obliku preparata tipa masti ili gela koji se nanose na kožu. Ovakav način primjene je relativno bezbjedan, bez rizika od nastanka trovanja.

U julu 2001. godine , FDA (Administracija za hranu i lijekove) američkog Ministarstva Zdravstva, preporučila je uklanjanje s tržišta svih dijetetskih preparata za unutrašnju upotebu, koji sadrže gavez. U Velikoj Britaniji, Australiji, Kanadi i Njemačkoj zabranjena je prodaja preparata za unutrašnju upotrebu koji sadrže ovu ljekovitu biljku. Zabrana međutim ne vrijedi za preparate tipa masti i gela za vanjsku upotrebu. Kod preparata za vanjsku upotrebu izdata su dodatna upozorenja o tome da se ne primjenjuju na otvorene ili krvareće rane.

Šta sadrži i kako djeluje gavez?

Sadrži alantoin, zatim tanine, sluz, steroidne saponine, ruzmarinsku i kafeinsku kiselinu, holin, inulin , smole i druge sastojke, zatim toksične pirolizidinske alkaloide. Alantoin kao najvažniji aktivni sastojak, aktivira rast i obnavljanje stanica kože, kosti i ligamenata, što je posebno važno kod preloma kostiju, iščašenja i uganuća.  Za liječenje rana, i čireva na koži, veoma je važan tzv. “flaster-efekat” toniziranja oboljelog područja usljed prisustva sluzi i tanina, dok alantoin sprečava formiranje ožiljaka ubrzanim obnavljanjem stanica epitela  kože. Adstringentna svojstva tanina u preparatima pomažu kod proširenih vena.

Više možete pročitati ovdje.

Povezani članci

Back to top button