Moj vrtU Fokusu

Gavez – najbolji prirodni lijek za bolove

Višegodišnja stabiljka karakterističnog izgleda sa sočnom i dlakavom stabiljkom te ljubičastim i ružičastim cvjetovima obješenima prema dolje raste doista posvuda. Veoma ju je lako presaditi u svoj vrt na način kao i hren, korijenom.

Dovoljno je da iskopate korijen ili dio korijena biljke i ukopate ga u zemlju u svoj vrt. Biljka je višegodišnja, a koliko god duboko iskopavali korijen gotovo da je nemoguće u potpunosti ga izvaditi.

Iz preostalog dijela na proljeće će ponovo izrasti zelena stabiljka. Osim ljekovitosti korijena, gavez se isplati držati u vrtu i zbog listova koji namočeni u vodi (sami ili s koprivom) postaju vrijedno biognojivo, a kad ih dodamo u kompostište, raspadajući se podižu temperaturu i ubrzavaju proces recikliranja biološkog otpada u kompost.

Ljekovitost korijena

Ljekoviti je dio gaveza njen duboki i račvasti korijen, tamnosmeđe do crne boje. Za izradu ljekovite masti kopa se oštrom lopatom najesen, u listopadu i studenom, kada sadrži najviše alantoina, tvari koja potiče stvaranje novih stanica, ubrzava zarastanje rana, obnovu slomljenog koštanog tkiva te tetiva oštećenih kod uganuća i iščašenja, pojačava cirkulaciju.

Korijen sadrži također i visoke koncentracije tanina, koji svojim adstrigantnim svojstvom zaustavlja krvarenje. Brojna ispitivanja koja se provode u istraživačkim centrima u svijetu potvrđuju djelotvornost pripravaka od gavezova korijena kod olakšavanja bolova kod reuma, reumatodinog artritisa i degenerativnih promjena kralješnice, sportskih ozlijeda, bolova u mišićima i slično.

Premda postoji travarska tradicija i neke recepture za čajeve i tinkture sa sušenim gavezovim korijenom ili listovima, istraživanja su potvrdila otrovnost gaveza za jetru, pa i ovdje upozoravamo da se treba koristiti samo za vanjsku uporabu. Najrašireniji, a ujedno i najpraktičniji ljekoviti pripravak gaveza je gavezova mast.

Naslovna

Povezani članci

Back to top button