Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > Šta dojenče ne bi smjelo jesti?

Šta dojenče ne bi smjelo jesti?

Zbog nedovoljno razvijenog probavnog sistema, dojenčad odnosno djeca do godine dana ne bi smjela jesti određene namirnice.

1.    Med. Med sadrži bakterijske spore botulina koje kod male djece mogu uzrokovati botulizam i zato se ne smije dodavati u hranu djeci mlađoj od dvije godine dana.

2.    Čaj i kafa. Oboje sadrže kofein, a biljni čajevi još neke supstance koje nisu primjerene za dojenčad.

3.     Sirova ili mehko kuhana jaja. Poznato je da sirova ili kratko termički obrađena jaja mogu dovesti do zaraze salmonelom, što je neugodno i mukotrpno i za odrasle, a pogotovo za bebe.

4.    Orašasti plodovi. Bebama se ne bi smjeli davati orašasti plodovi jer ne mogu žvakati i može doći do gušenja.

5.     Prekruta hrana. Kod male djece lako može doći do gušenja, primjerice, sirovim graškom ili mrkvom, kokicama, većim komadom jabuke i si.

6.    Kravlje mlijeko. Ono nije prilagođeno probavnom sistemu beba.

7.    Grickalice. Grickalice su vrlo bogate energijom, ali se zapravo radi o praznim kalorijama koje ne osiguravaju potrebne nutrijente.

8.    Gazirana pića i zaslađeni sokovi. Tvornički sokovi također nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost, već samo prazne kalorije i šećer.

9.   Šećer i so. Sklonosti slanom i slatkom razvija se već u najranijoj dobi pa se dodavanje šećera i soli u prehranu dojenčeta ne preporučuje.

10.    Suhomesnati proizvodi, sirovo ili nedovoljno kuhano meso. Probavni sistem dojenčeta nije dovoljno razvijen za probavu takvoga mesa.

 

Izvor: svezabebe.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top